wtorek, 19 grudnia 2017

Piernikowe talarki z maslano-rumowa polewa.


W tych ciasteczkach zakochalam sie od pierwszego wejrzenia :) Zachwycily mnie odcisniete na nich wzory, ktore wygladaly jak stare kafle i rumowo-maslana polewa, ktora sa posmarowane. Na zdjeciach w ksiazce Yotama Ottolenghi wygladaly naprawde przeuroczo. Zaopatrzylam sie w stempelki ze swiatecznymi motywami i przystapilam do pieczenia ciasteczek. Ciasteczka nie tylko swietnie wygladaja ale rownie dobrze smakuja. Sa po prostu przepyszne! I ta polewa...mniam :) Ciasteczka po upieczeniu lekko twardnieja ale pozniej, przechowywane w metalowej puszcze lub plastikowym pudelku robia sie miekkie. Wyszlo mi o wiele wiecej ciasteczek niz to podano w przepisie ale polewy starczylo na wszystkie (widocznie mialam mniejsze stempelki). Goraco polecam :)



Piernikowe talarki z maslano-rumowa polewa
*inspiracja: Yotam Ottolenhgi "Sweet"

Skladniki na 12-14 sztuk (w zaleznosci od wielkosci stempla, jakiego uzywamy - u mnie 24 sztuki):
85 g miekkiego masla
90 g ciemnego cukru trzcinowego
100 g melasy
1 duze zoltko (L)
235 g maki pszennej
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 lyzeczka mielonego imbiru
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
1 szczypta mielonych gozdzikow*
1 lyzka kakao w proszku
szczpta soli
1/4 lyzeczki swiezo mielonego pieprzu

Maslano-rumowa polewa:
80 g cukru pudru
1 szczypta mielonego cynamonu
15 g masla, rozpuszczonego i cieplego
1 lyzka brazowego rumu (lub soku z cytryny)

Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier i melase, zmiksowac na gladka mase. Dodac zoltko, dobrze zmiksowac.

Wszystkie suche skladniki przelozyc do drugiej miski, wymieszac i przesiac. Zmniejszyc obroty miksera i dodac je do maslanej masy. Miksowac az wszystkie skladniki sie polacza a nastepnie wyjac ciasto z misy i krotko zagniesc na blacie oproszonym maka. Rozwalkowac ciasto na grubosc 6 mm. (jesli ciasto jest zbyt miekkie wlozyc je na 30 min. do lodowki).

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Do malej miseczki wsypac troche maki. Stempelki wkladac do miseczki i obtaczac je w mace a nastepnie odciskac wzory na rozwalkowanym ciescie (dociskac je dosyc mocno aby wzor byl widoczny, poniewaz ciasteczka troche rosna podczas pieczenia). Nastepnie wycinac ciasteczka za pomoca okraglej foremki, nieco wiekszej niz stempelki i ukladac ja na przygotowanych blachach. Resztki ciasta zagniesc ponownie, rozawalkowac, stemplowac i wycinac kolejne ciasteczka.

Wstawic blachy do nagrzanego piekarnika i piec przez 9-10 min. (ciasteczka podczas stygniecia robia sie lekko twarde wiec nie nalezy zostawiac ich dluzej w piekarniku).

W miedzyczasie przygotowac maslano-rumowa polewe: cukier puder i cynamon wymieszac, przesiac do miseczki. Dodac rozpuszczone, cieple maslo, rum i 1 lyzeczke goracej wody, wymieszac (polewa powinna mniec konsystencje plynnego miodu).

Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, odstawic je na 5 min. Nastepnie, jeszcze cieple, posmarowac maslano-rumowa polewa za pomoca pedzelka (jesli polewa lekko zgestnieje mozna dodac odrobine goracej wody). Przelozyc ciasteczka na kuchenna kratke aby calkowicie wystygly.

Rada: surowe ciasto mozna przechowywac w lodowce (zawiniete w folie spozywcza) przez 2 dni. Pierniczki przechowywane w zamknietym pudelku zachowuja swiezosc przez 5 dni. (na polewie moga pojawic sie przebarwienia i pekniecia, nie ma to jednak wplywu na smak ciasteczek).




*zamiast podanych ilosci korzennych przypraw mozna dodac 1 lyzeczke gotowej przyprawy do piernika


Tym przepisem przylaczam sie do akcji "Festiwal pierniczkow".



3 komentarze:

  1. Prześliczne! Muszę poszukać stempelków... Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się stempelki do pierników! Bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Stemlowanie nadaje im mnóstwo uroku, cudne są

    OdpowiedzUsuń