czwartek, 12 stycznia 2017

Grochowka z ciecierzycy.


Witam Was serdecznie w Nowym Roku! Wiem, ze mamy juz prawie polowe stycznia, jednak dopiero niecaly tydzien temu skonczyly sie u nas ferie swiateczne a my wrocilismy z zimowego urlopu w Austrii. Wrocilismy niestety chorzy wiec ten rok nie zaczal sie dla nas zbyt milo... Siedzimy teraz w domu i nudzimy sie :) Zimy i sniegu u nas jak nie bylo tak nie ma, za to jest pyszna i sycaca grochowka z ciecierzyca :) To mila odmiana dla popularnej grochowki, polecam Wam sprobowac :)


Grochowka z ciecierzycy
*inspiracja: "Claudia" (z moimi malymi zmianami)

Skladniki na 6 porcji:
1 szkl. suchej ciecierzycy
150 g wedzonego boczku
ok. 250 g czosnkowej kielbasy
2 zabki czosnku
1 lisc laurowy
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera korzeniowego
4-5 ziemniakow
ostra mielona papryka
suszony majeranek
sol
pieprz

Ciecierzyce zalac zimna woda i odstawic na noc. Nastepnego dnia oplukac ciecierzyce w zimnej wodzie i odcedzic na sicie.

Boczek pokroic w paseczki, kielbase w plasterki. Kielbase i boczek wlozyc do garnka z grubym dnem. Podgrzewac, az wytopi sie z nich tluszcz. Kielbase i boczek wyjac a na tluszczu podsmazyc obrany i przecisniety przez praske czosnek. Nastepnie wlac 1,5 l goracej wody, dodac ciecierzyce, lisc laurowy, sol i pieprz. Zagotowac i gotowac pod przykryciem przez 20 min.

Warzywa obrac, oplukac, osuszyc. Marchewke, pietruszke i seler pociac w slupki, ziemniaki pokroic w kostke. Dodac do zupy. Gotowac kolejne 20-25 min., az warzywa beda miekkie. Pod koniec gotowania dodac do zupy kielbase i boczek. Doprawic do smaku mielona ostra papryka, majerankiem i ew. ponownie sola oraz pieprzem.

Jesli chcemy aby zupa byla bardziej gesta mozna czesc ciecierzycy i warzyw w zupie zmiksowac lub rozgniesc widelcem.