sobota, 24 grudnia 2016

Wesolych Swiat!


Kochani, zycze Wam spokojnych, radosnych i cieplych Swiat Bozego Narodzenia, milych spotkan w rodzinnym gronie, wymarzonych prezentow pod choinka i szczesliwego Nowego Roku!

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ciasteczka maslano-waniliowe z cytrynowym lukrem.


Swiatecznych ciasteczek ciag dalszy :) Dzis zapraszam Was na kruche i delikatne ciasteczka maslane o waniliowym aromacie. Ciasto przed wykrawaniem ciasteczek nalezy dobrze schlodzic w lodowce aby sie nie kleilo. Ciasteczka udekorowalam lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny i posypalam wiorkami z gorzkiej czekolady ale mozecie je oczywiscie udekorowac wg uznania tworzac fantazyjne wzory (np. lukrem krolewskim). Polecam :)


Ciasteczka maslano-waniliowe z cytrynowym lukrem

Skladniki na ok. 20 sztuk:
300 g maki pszennej
100 g cukru
szczypta soli
200 g miekkiego masla
1 zoltko
kilka kropli aromatu waniliowego (lub ekstraktu z wanilii)

Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
ew. wiorki z gorzkiej czekolady do posypania

Wszystkie skladniki umiescic w misie miksera, zagniesc szybko ciasto. Uformowac kule, owinac ja folia spozywcza i wlozyc na ok. 30 min. do lodowki.

Piekarnik nagrzac do temp. 200°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, umiescic miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (lub folii spozywczej), rozwalkowac na grubosc ok. 5 mm a nastepnie wycinac ciastka za pomoca foremki o srednicy 7-8 cm. (foremke dobrze jest za kazdym razem maczac w mace aby ciasto do niej sie nie kleilo). Pozostale ciasto ponownie umiescic w lodowce do czasu jego wykorzystania.

Wykrojone ciasteczka ulozyc na wylozonej papierem do pieczenia blasze. Wstawic blache do piekarnika i piec na srodkowym poziomie przez ok. 8 min. Po upieczeniu ciastka nie powinny byc brazowe, jedynie wypieczone. Wyjac ciasteczka z piekarnika i odlozyc na kuchenna kratke do calkowitego ostygniecia.

Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowac lukier. Kiedy ciastka wystygna smarowac je lukrem i posypac np. wiorkami z gorzkiej czekolady. Zostawic na kuchennej kratce aby lukier zastygl.

czwartek, 15 grudnia 2016

Pierniczki na oplatkach z marcepanem i orzechowym krokantem.


Po kawowych ciasteczkach przyszedl czas na pierniczki :) To kolejne juz pierniczki na blogu (inne znajdziecie w zakladce Boze Narodzenie). Pierniczki sa pieczone na oplatkach, polane czekoladowa polewa i posypane krokantem z orzechow laskowych. Od razu po upieczeniu sa mieciutkie, z wyczuwalnym w smaku marcepanem i kandyzowana skorka cytrynowa. Goraco polecam :)


Pierniczki na oplatkach z marcepanem i orzechowym krokantem
*inspiracja: "Lisa" 11 (2014) - z moimi malymi zmianami

Skladniki na 24 sztuki:
200 g schlodzonego marcepanu
200 g cukru
szczypta soli
4 bialka
100 g kandyzowanej skorki cytrynowej
100 g mielonych migdalow
100 g mielonych orzechow laskowych
100 g maki pszennej
2 lyzeczki przyprawy do piernika
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
30 okraglych oplatkow do pierniczkow (o srednicy 7 cm)

Polewa:
300 g kuwertury z gorzkiej czekolady
30 g krokantu z orzechow laskowych

Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Marcepan zetrzec na tarce, przelozyc do misy miksera. Dodac cukier, szczypte soli i bialka, utrzec na kremowa mase. Kandyzowana skorke cytrynowa drobno posiekac a nastepnie wymieszac ja z mielonymi migdalami, orzechami, przyprawa do piernika, proszkiem do pieczenia i soda. Dodac do masy, miksowac az skladniki sie polacza.

Powstala mase rozsmarowac na oplatkach na grubosc 1 cm (dobrze jest robic to za pomoca maczanego w wodzie noza poniewaz masa jest dosyc klejaca). Wstawic pierniki do nagrzanego piekarnika. Piec na srodkowym poziomie przez 20 min. Wyjac, wystudzic na kuchennej kratce.

Kuwerture grubo posiekac, stopic na parze. Maczac w niej kolejno pierniczki. Posypac orzechowy krokantem. Odlozyc ciastka na kuchenna kratke aby polewa zastygla.






poniedziałek, 12 grudnia 2016

Ciasteczka kawowe z amaretto i biala czekolada.



Dzis wracam do Was z obiecanymi ciasteczkami idealnymi na swiateczne prezenty ale rowniez tak po prostu, do pochrupania, do popoludniowej kawy. Potrzebowalam troche czasu aby zabrac sie wreszcie do pieczenia ale jak juz sie rozkrecilam to upieklam do razu piec rodzajow ciasteczek :) Nie wszystkie jednak Wam pokaze bo niestety nie wyszly tak, jak oczekiwalam. Zaczne od ciasteczek kawowych, w ktorych zakochalam sie od "pierwszego kesa" :) Ciasteczka sa mieciutkie, delikatne a z podanej ilosci skladnikow wychodzi ich naprawde duzo. Podczas pieczenia pieknie pachnie w calym domu kawa a dodatek amaretto i polewa z bialej czekolady sprawiaja, ze ciasteczka sa przepyszne:) Kolejnego dnia, kiedy wszystkie smaki sie "przegryza" sa jeszcze lepsze. Goraco polecam :)



Ciasteczka kawowe z amaretto i biala czekolada
*inspiracja: "Lisa" 12 (2012)

Skladniki na 50-60 sztuk:
250 g miekkiego masla
100 g brazowego cukru
1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia
2 lyzki rozpuszczalnej kawy espresso (w proszku)
300 g maki pszennej
50 g mielonych migdalow
50 g maki ziemniaczanej
3 lyzki amaretto lub likieru kawowego

Polewa:
150 g kuwertury z bialej czekolady
50 g kuwertury z mlecznej czekolady
czekoladowe ziarenka kawy (do dekoracji)

Piekarnik rozgrzac do temp. 150°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac brazowy cukier, cukier waniliowy i kawe espresso, utrzec na kremowa mase. Make pszenna wymieszac z mielonymi migdalami i maka ziemniaczana. Na zmiane z likierem, ciagle ucierajac, dodawac do masy.

Z gotowej masy formowac nieduze kulki (wielkosci malego orzecha wloskiego), ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec na srodkowym poziomie przez 15-18 min. Wyjac, przelozyc z blachy na kuchenna kratke i zostawic do wystygniecia. Z reszty masy rowniez formowac kulki, upiec ciasteczka, zostawic do wystygniecia.

Biala czekolada rozpuscic w kapieli wodnej. Maczac w niej kolejno ciasteczka (wypukla strona) a nastepnie kazde ciasteczko udekorowac czekoladowym ziarenkiem kawy. Ulozyc ciasteczka na kuchennej kratce aby czekolada stezala. Kiedy polewa stezeje rozpuscic w kapieli wodnej mleczna czekolade i maczajac w niej drewniany patyczek zrobic na ciastkach fantazyjne wzorki.

Odlozyc ciasteczka ponownie na kratke aby kuwertura stezala (ciasteczka mozna wstawic na jakis czas do lodowki wtedy polewa szybciej stezeje). Gotowe ciasteczka przechowywac w metalowej puszce.