poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Salatka z ogorka z serem feta, koperkiem i mieta.


Mam dzis dla Was propozycje na prosta i pyszna salatke z ogorka z serem feta, koperkiem i mieta (do salatki dodalam suszona miete ale mozna tez dodac swieza, salatka bedzie bardziej aromatyczna). Taka salatka jest doskonalym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mies z grilla. Mozecie ja tez zabrac ze soba na piknik. Ja nie dodalam czerwonej cebuli ale jesli ktos lubi i chce, to jak najbardziej moze to zrobic. Goraco polecam :)


Salatka z ogorka z serem feta, koperkiem i mieta

Skladniki na 4 porcje:
120 g sera feta
2 dlugie ogorki
1,5 lyzki drobno posiekanego koperku
1 lyzka suszonej miety*
60 ml oliwy
1,5 lyzki soku z cytryny
ew. 1 mala czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Ser feta osaczyc z zalewy, pokroic w 1 cm kostke, przelozyc do miski. Ogorki obrac, usunac pestki, rowniez pokroic w 1 cm kostke. Przelozyc do miski, dodac posiekany koperek i ew. cebule, wymieszac.

Miete utluc w mozdzierzu, wymieszac w miseczce z oliwa i sokiem z cytryny, doprawic do smaku sola morska i swiezo mielonym pieprzem. Polac salatke, dobrze wymieszac. Podawac np. do mies z grilla.


* mozna tez dodac drobno posiekana swieza miete

czwartek, 25 sierpnia 2016

Napoj arbuzowy z bazylia.


Dzis kolejny uplany dzien... Wczoraj termometr pokazywal 35°C w cieniu! Myslalam, ze nic mnie juz nie zaskoczy (nawet gotowa bylam na powitanie jesieni) a tu prosze taka niespodzianka:) Jesli u Was tez jest tak cieplo, to polecam Wam pyszny, chlodzacy napoj z arbuza z przepisu Jamiego Olivera. Wystarczy zmiksowac ze soba trzy skladniki, dopelnic gazowana woda mineralna, dorzucic kilka kostek lodu i juz mozemy rozkoszowac sie cudownym orzezwieniem :) Goraco polecam.


Napoj arbuzowy z bazylia
*inspiracja: "Jamie" 5-6 (2016)

Skladniki na 1,5 l:
1 maly arbuz
1 lyzka drobno posiekanej bazylii
1 lyzka miodu
200 ml wody gazowanej (lub wiecej wg uznania)

Miazsz z arbuza pokroic na male kawalki (ew. usunac pestki), przelozyc do torebki i wlozyc do zamrazarki na co najmniej 1 godz. Nastepnie wyjac i przelozyc do kielicha blendera.

Dodac miod i bazylie, zmiksowac. Przelac do duzego dzbanka, dopelnic woda mineralna, wymieszac. Podawac schlodzony, w wysokich szklankach, z kostkami lodu.




poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Grillowana cukinia i baklazan z jogurtem, mieta i granatem. Sos tzatziki.


Wreszcie i do nas przyszly piekne, pelne slonca dni. Prawde mowiac juz powoli tracilam nadzieje, ze jeszcze bedziemy mieli lato. Wciaz padalo a jak nie padalo to bylo chlodno i ponuro... Widze, ze jest jednak troche sprawiedliwosci na swiecie i ciesze sie okropnie, kiedy jest cieplo i slonecznie. Moge nie tylko spokojnie pracowac w ogrodku (czemu chwasty rosna szybciej niz kwiaty? :) ale rowniez wylegiwac sie na tarasie i oczywiscie grillowac. Od momentu, kiedy kupilismy nowego grilla grillowanie sprawia nam wielka frajde :) W miniony weekend na ruszt wrzucilismy steki wolowe. Do stekow przygotowalam dwie proste salatki: z grillowanej cukinii i baklazana z jogurtem, mieta i pestkami granatu. Niewiele pracy a calosc naprawde fantastyczna! Mieta nadaje calej potrawie swiezosci i smaku a granat przyjemnie "strzela" miedzy zebami :) Oczywiscie byly tez inne dodatki jak czosnkowa bagietka i sos tzatziki z ogorkami i duza iloscia swiezego czosnku (przepis na sos znajdziecie ponizej). Do picia arbuzowa lemoniada i oczywiscie maly deser...ale to juz w nastepnym poscie :)



Grillowana cukinia i baklazan z jogurtem, mieta i granatem. Sos tzatziki.

Skladniki na 4 porcje:
Cukinia:
2 male, mlode cukinie
3 lyzki oliwy
1 lyzka soku z cytryny
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
ostra papryka mielona

Baklazan:
2 baklazany (700 g)
2 lyzki oliwy


250 g jogurtu greckiego
1 granat
peczek swiezej miety
grubo mielony czarny pieprz (do smaku)

Sos tzatziki:
250 g gestego jogurtu greckiego
ok. 200 g ogorkow
2-4 zabki czosnku
sol morska
swiezo mielony pieprz
ew. koperek do dekoracji

Cukinie umyc, osuszyc i pokroic ze skorka na cienkie plasterki. W miseczce wymeiszac oliwe z sokiem z cytryny, przyprawic sola, swiezo mielonym pieprzem i mielona papryka. Wlozyc plasterki cukinii, wymieszac tak aby marynata dobrze ja pokryla, odstawic na 15-20 min. Po tym czasie ukladac plasterki cukinii na grillu (lub patelni grillowej) i grillowac krotko z obydwu stron.

Baklazany umyc, osuszyc, odciac koncowki i pokroic w cienkie plastry. Przelozyc plastry baklazana na durszlak, pospac sola i odstawic na 10 min. Po tym czasie osuszyc je za pomoca papierowego recznika. Do miseczki wlac oliwe. Za pomoca pedzelka smarowac baklazany oliwa i grillowac po kilka minut z kazdej strony (mozna tez na patelni grillowej).

Granat przekroic na pol i wyjac z niego pestki (najlepiej jest to zrobic pod zanurzajac granat w misce z woda i pod woda wlasnie wyjmowac pestki, wtedy bedziemy mieli pewnosc, ze sok nie bedzie pryskal na wszystkie strony:) Miete oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek.

Gotowa cukinie i baklazany ulozyc na talerzykach, polac jogurtem greckim, posypac pestkami granatu. Calosc udekorowac listkami miety i oproszyc grubo mielonym pieprzem.

Sos tzatziki: ogorki umyc, obrac (kawalek ogorka mozna zostawic w skorce do dekoracji). Czosnek obrac z lupinek. Z obranych ogorkow usunac pestki, zetrzec na tarce o grubych oczkach. Posolic, odstawic na 10 min. Z ogorkow odlac wode, dodac jogurt i przecisniety przez praske czosnek, wymieszac. Doprawic do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem. Przykryc i wstawic do lodowki. Przed podaniem udekorowac odlozonym ogorkiem pokrojonym w kostke i oproszyc posiekanym koperkiem.




czwartek, 11 sierpnia 2016

Blondie z biala czekolada i czerwonymi porzeczkami.


Odkad pamietam, zawsze lubilam porzeczki. Najbardziej te pieknie czerwone i tak kwasne, ze az wykrzywialo buzie podczas jedzenia (lubilam tez biale ale tych na dzialce u moich rodzicow zawsze bylo niewiele:) Pozniej przyszla milosc do czarnych porzeczek...te najbardziej lubie w wypiekach i przetworach. I podjadac prosto z krzaczka tez lubie :) Oczywiscie nie moglo tego lata zabraknac na moim blogu przepisu na ciasto z porzeczkami. Wybor padl na blondie z biala czekolada i migdalami. Bardzo slodkie ale idealnie komponuje sie smakowo z kwasnymi, czerwonymi porzeczkami. Goraco polecam :)


Blondie z biala czekolada i czerwonymi porzeczkami
*inspiracja: S. Mayor "Das große Bauernhoh Kochbuch"

Skladniki na 16 kawalkow:
200-250 g bialej czekolady
125 g masla
4 jajka (L)
200 g drobnego cukru
2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
150 g maki pszennej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
150 g mielonych migdalow
200 g swiezych czerwonych porzeczek
cukier puder do posypania

Prostokatna forme o wymiarach 20x30 cm wylozyc papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzac do temp. 170°C.

Porzeczki umyc, osuszyc, oderwac od galazek. Biala czekolade polamac na kawalki i razem z maslem przelozyc do miski. Miske umiescic nad garnkiem z lekko wrzaca woda i stopic czekolade na parze, ciagle mieszajac, az masa bedzie gladka (woda w garnku nie powinna zbyt mocno wrzec). Zdjac miske z garnka, przestudzic mase.

Jajka wbic do drugiej miski, dodac cukier i ekstrakt z wanilii, miksowac ok. 10 min. az masa bedzie puszysta i znacznie powiekszy swoja objetosc. Dodac rozpuszczona czekolade z maslem, wymieszac delikatnie za pomoca szpatulki. Nastepnie dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia i sola, wymieszac. Na koniec dodac mielone migdaly i porzeczki, wymieszac.

Przelozyc mase do przygotowanej formy i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 min. (za pomoca drewnianego patyczka sprawdzic czy ciasto sie juz upieko, jesli przyklejaja sie tylko pojedyncze okruszki ciasto jest upieczone).

Wyjac ciasto z piekarnika, przez 10 min. pozostawic w formie a nastepnie wyjac z formy i wystudzic na kuchennej kratce. Przed podaniem pokroic na kawalki i oproszyc cukrem pudrem.