środa, 4 maja 2016

Siodme urodziny bloga. Ciasto rabarbarowo-pomaranczowe z orzechami laskowymi.


Witajcie. Pojawiam sie wyjatkowo w srodku tygodnia, poniewaz wlasnie dzis przypadaja siodme urodziny bloga! Chcialabym powiedziec: "jak ten czas leci" ale mam wrazenie, ze pisze to co roku, wiec dzis powstrzymam sie od tego typu komentarzy :) Zakladajac tego bloga nigdy bym nie przypuszczala, ze wytrwam w jego prowadzeniu az tyle lat (i mam wielki apetyt na kolejne :) Dziekuje Wam, ze zagladacie do mnie, czytacie to, co pisze a czasami tez korzystacie z przepisow.  Konczac te moja krotka przemowe zapraszam Was na skromne urodzinowe ciasto :) Ciasto mocno maslane, z kwaskowym rabarbarem i chrupiacym wykonczeniem w postaci karmelizowanych orzechow... pycha! Czestujcie sie prosze :)

Jesli macie ochote na inne pyszne ciasta i desery z rabarbarem to polecam Wam rowniez: serowe ciasto ucierane z rabarbarem (klik), drozdzowe ciasto z rabarbarem i kruszonka (klik), buleczki rabarbarowo-waniliowe z marcepanem (klik), torcik rabarbarowy ze snieznym musem (klik), deser tiramisu z rabarbarem i pistacjami (klik), tartaletki z pieczonym rabarbarem, malinami i kokosowa kruszonka (klik) a na upalne dni lemoniade rabarbarowo-imbirowa (klik)


Ciasto rabarbarowo-pomaranczowe z orzechami laskowymi
*inspiracja: S. Mayor "Das grosse Bauernhof-Kochbuch"

Skladniki na forme o wymiarach 20x25 cm:
250 g rabarbaru, oczyszczonego i pokrojonego na 4 cm kawalki
250 g cukru trzcinowego
skorka i sok z 1 pomaranczy (bio)
300 g masla, o temperaturze pokojowej
200 g mielonych orzechow laskowych
150 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
4 jajka (M)

Orzechowy topping:
50 g masla
50 g curku trzcinowego
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
100 g orzechow laskowych, bez skorki, pokrojonych na polowki

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Oczyszczony i pokrojony na kawalki rabarbar przelozyc do miski, dodac 50 g cukru trzcinowego i polowe skorki pomaranczowej, wymieszac i zostawic pod przykryciem przez 20 min., zeby rabarbar puscil sok. Forme do pieczenia wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Maslo utrzec z cukrem i pozostala skorka pomaranczowa na puszysta mase. Dodawac, ciagle miksujac, pojedynczo jajka. Nastepnie dodac 4 lyzki soku pomaranczowego i mieszanke maki z orzechami, zmiksowac.

Przelozyc mase do przygotowanej formy, na wierzchu ulozyc rabarbar (bez soku). Wstawic forme do piekarnika i piec przez 25 min.

W miedzyczasie w malym rondelku stopic maslo, dodac cukier, mielony imbir i orzechy, wymieszac. Wyjac ciasto na chwile z piekarnika, wylozyc na nie orzechowa mase. Wstawic ponownie do piekarnika, zmniejszyc temp. do 180°C i piec kolejne 20 min.

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic w formie na kuchennej kratce (przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka, czy ciasto sie upieklo: patyczek po wyjeciu z ciasta powinien byc suchy - jesli nie jest dopiekac kolejne 5 min.).

Przed podaniem pokroic ciasto na kawalki. Ciasto mozna podawac rowniez na cieplo, z dodatkiem sosu waniliowego.

Rada: skorke pomaranczowa mozna zastapic skorka cytrynowa a zamiast rabarbaru i imbiru dodac sliwki i cynamon.