czwartek, 17 marca 2016

Babeczki biszkoptowe.


Przepis na te babeczki rowniez nie doczekal sie publikacji w zeszlym roku. Jednak jak mowi przyslowie: "co sie odwlecze..." :) Dlatego dzis dziele sie z Wami przepisem. Babeczki biszkoptowe sa male, miekkie i pyszne. Proste i szybkie w przygotowaniu, idealne do upieczenia na ostatnia chwile przed Wielkanoca. Ladnie udekorowane beda rowniez swietna ozdoba wielkanocnego koszyczka. Polecam :)

Tu (klik) znajdziecie tez przepis na cytrusowe babeczki do koszyczka.


Babeczki biszkoptowe

Skladniki na 12 malych babeczek:
6 jajek
1 szkl. cukru pudru (ew. mniej wg uznania)
3/4 szkl. (150 g) maki pszennej
szczypta soli
tluszcz i tarta bulka do foremek

Lukier:
1/2 szkl. cukru pudru
sok z cytryny

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Foremki do babek wysmarowac tluszczem i oproszyc tarta bulka (ja uzylam foremek silikonowych).

Bialka oddzielic od zoltek. Zoltka utrzec z cukrem na puszysta mase. Bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane. Delikatnie polaczyc z masa z zoltek, jednoczenie dosypujac przesiana przez sito make.

Foremki wypelnic ciastem do 3/4 wysokosci. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. Po wystudzeniu wyjac babeczki z foremek. Polac lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny. Udekorowac wg uznania.




czwartek, 10 marca 2016

Babka czekoladowo-kokosowa.


Wczoraj, calkiem przypadkowo, odkrylam troche starych zdjec na komputerze. Miedzy innymi zdjecia babki czekoladowo-kokosowej. Pamietam, ze pieklam ja rok temu na Wielkanoc ale nie zdazylam podzielic sie z Wami przepisem. Robie to wiec teraz i mam nadzieje, ze moze komus przepis sie przyda. Babka jest pyszna, fajnie wyglada (jest dwukolorowa) a czesc kokosowa smakuje jak makaroniki :) Goraco polecam.

Przy okazji polecam Wam tez: ucierana babke z ajerkoniakiem (klik), wilgotna babke z ajerkoniakiem i kawalkami czekolady (klik), babke kokosowa (klik), babke marchewkowo-pomaranczowa (klik), babke z orzechami laskowymi i polewa toffi (klik), marmurkowa babke marcepanowa z likierem amaretto (klik) oraz babeczki cytrusowe do koszyczka (klik)


Babka czekoladowo-kokosowa

Skladniki na forme o srednicy 24 cm:
Masa kokosowa:
4 bialka (M)
200 g cukru
1/2 buteleczki aromatu waniliowego
200 g wiorkow kokosowych

Masa ucierana:
200 g masla
200 g cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
1 szczypta soli
4 zoltka (M)
200 g maki pszennej
30 g kakao
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzki (50 ml) mleka

Polewa:
50 g bialej czekolady
50 g gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme do babek o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i oproszyc maka.

Bialka przelozyc do miski, ubic na sztywno za pomoca miksera. Nastepnie, ciagle miksujac, dodawac cukier. Wlac aromat waniliowy, dodac wiorki kokosowe, wymieszac. Przelozyc mase do przygotowanej formy.

Przygotowac ciasto ucierane: miekkie maslo przelozyc do miski, zmiksowac na wysokich obrotach. Stopniowo dodawac cukier, cukier waniliowy i sol. Miksowac tak dlugo, az powstanie gladka masa. Nastepnie dodawac, ciagle miksujac, po jednym zoltku.

Make wymieszac z kakao i proszkiem do pieczenia, na zmiane z mlekiem dodawac do masy, ciagle miksujac. Gotowa mase wylac na mase kokosowa, wyrownac powierzchnie.

Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 min. Nastepnie wyjac z piekarnika, ostawic na 10 min. w formie a nastepnie wyjac babke z formy i odstawic do wystygniecia na kuchennej kratce.

Przygotowac polewe: czekolade grubo posiekac, stopic w kapieli wodnej (kazda czekolade w oddzielnej misce!). Udekorowac babke polewajac ja na zmiane biala i gorzka czekolada (mozna ja tez ew. posypac dodatkowo wiorkami kokosowymi). Odstawic aby polewa zastygla.




poniedziałek, 7 marca 2016

Migdalowe ciasto z pomaranczami.


Witam Was serdecznie w nowym tygodniu :) Grypa i ograniczenia pokarmowe na jakis czas znow zablokowaly moja dzialalnosc na blogu. Grypa juz minela, jednak diete nadal musze trzymac, w zwiazku z czym moja tworcza wena nieco oslabla... Mam nadzieje, ze wkrotce sie to zmieni i bede mogla podzielic sie z Wami jakims pysznym przepisem wielkanocnym. Jesli nie, trudno, moze w przyszlym roku :) Tymczasem mam dla Was ciasto, ktore robilam przed dwoma tygodniami. Jest pyszne, miekkie i fajnie wyglada na stole. Goraco polecam :)


Migdalowe ciasto z pomaranczami

Skladniki na tortownice o srednicy 24 cm:
250 g masla
4 jajka
2-3 duze pomarancze
1/2-3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
3/5 szkl. soku pomaranczowego
1 szkl. maki pszennej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
80 g mielonych migdalow
3 lyzki likieru pomaranczowego
1/2 szkl. konfitury morelowej
1 lyzka masla

Piekarnik rozgrzec do temp. 175°C. Dno tortownicy o srednicy 24 cm wylozyc papierem do pieczenia a nastepnie dno i boki posmarowac maslem.

Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Miekkie maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. Dodac cukier i cukier waniliowy. Miksujac powoli wlewac polowe soku pomaranczowego i dodawac po jednym zoltku.

Przesiac obie maki oraz proszek do pieczenia, wsypac mielone migdaly, utrzec na gladka mase. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie wymieszac z ciastem za pomoca szpatulki.

Pomarancze obrac, pokroic w plastry o grubosci 1/2 cm i ulozyc na dnie formy. Na pomarancze wylac mase. Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 min. (gdyby sie za mocno rumienilo przykryc folia aluminiowa).

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, ponakluwac je za pomoca drewnianego patyczka. Reszte soku pomaranczowego wymieszac z likierem, nasaczyc jeszcze cieple ciasto. Odstawic do wystygniecia na kuchennej kratce.

Kiedy ciasto wystygnie, wyjac z formy (przelozyc do gory nogami na talerz i delikatnie zdjac papier - pomarancze powinny znalezc sie na gorze ciasta). Na koniec posmarowac ciasto cienka warstwa konfitury morelowej.