czwartek, 25 lutego 2016

Spaghetti z pieczona ricotta i pomidorkami.


Na ten makaron mialam ochote juz od dawna. Prawde mowiac juz od pierwszej chwili, kiedy zobaczylam zdjecie w najnowszej ksiazce Jamiego Olivera :) Wczoraj wreszcie upieklam ricotte, pomidorki koktajlowe, ugotowalam makaron i...przepadlam :) Prosto, pysznie i do tego zdrowo - tak w trzech slowach mozna okreslic to danie. Goraco polecam :)


Spaghetti z pieczona ricotta i pomidorkami
*inspiracja: Jamie Oliver "Jamies Superfood für jeden Tag" (z moimi malymi zmianami - pol. klik)

Skladniki na 4 porcje:
1/2 peczka tymianku (15 g) (u mnie suszone oregano)
4 zabki czosnku (dalam suszony czosnek)
1/2-1 czerwonej papryczki chili
1 cytryna (bio)
500 g kolorowych pomidorkow koktajlowych (na galazce)
250 g ricotty
320 g spaghetti orkiszowego (u mnie pelnoziarniste)
4 garscie rukoli
oliwa
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
ocet balsamiczny (wg uznania)

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Tymianek umyc, osuszyc, oderwac listki od galazek. Rukole umyc, osuszyc. Czosnek obrac, pokroic w plasterki. Chili pokroic w krazki, z cytryny zetrzec skorke. Do miseczki wlac 3 lyzki oliwy, dodac tymianek, czosnek, chili, skorke z cytryny, doprawic sola morska i pieprzem, dobrze wymieszac.

Pomidorki koktajlowe ulozyc w duzej zaroodpornej formie (40x30 cm). Ser ricotta posmarowac ze wszystkich stron przygotowana oliwa z dodatkami, ulozyc posrodku formy. Reszte oliwy wylac na pomidorki. Wlac do formy troche wody i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 min. Na 10 min. przed koncem pieczenia zagotowac osolona wode w garnku i ugotowac spaghetti wg przepisu na opakowaniu.

Upieczona ricotte wyjac z formy, pomidorki oderwac od galazek. Wlac do formy pol szklanki wody z gotowania makaronu, dodac troche soku z cytryny, wymieszac aby powstal sos. Spaghetti odlac, przelozyc do formy. Dodac pomidorki koktajlowe, doprawic do smaku sola i pieprzem, wymieszac. Podawac z pokruszona ricotta i rukola, ew. polac octem balsamicznym.






poniedziałek, 15 lutego 2016

Roladki z wloskiej kapusty z ryzem, rodzynkami i koperkiem


Dzis chcialabym podzielic sie z Wami przepisem na doskonale roladki z kapusty wloskiej czyli wegetarianskie golabki. Robilam je juz dwukrotnie i musze Wam powiedziec, ze wciaz zaskakauja mnie smakiem :) Nadzienie przygotowane z ryzu (lub kaszy jeczmiennej) z dodatkiem rodzynek, orzechow, koperku i natki pietruszki jest przepyszne i pelne aromatu (za drugim razem zapomnialam dodac do nadzenia jajko ale mimo to golabki sie udaly). Do przygotowania roladek mozna tez uzyc swiezych lisci winorosli (te nalezy blanszowac 1 min.) lub marynowanych, ktore wystarczy tylko porzadnie oplukac pod biezaca woda (nadawac sie tez beda liscie innych wiosennych czy tez zimowych warzyw, ktore przed uzyciem nalezy 1-2 min. blanszowac we wrzatku). Gotowe golabki ukladamy w zaroodpornym naczyniu, polewamy pomidorowym sosem i pieczemy w piekarniku. Goraco polecam :)


Roladki z wloskiej kapusty z ryzem, rodzynkami i koperkiem
*inspiracja: Hugh Fearnley-Whittingstall "Täglich vegetarisch" (ang. klik)

Skladniki na 12 sztuk:
12 duzych lisci kapusty wloskiej
4 lyzki kwasnej smietany

Sos pomidorowy:
2 lyzki oliwy
1 cebula, obrana i posiekana
1 listek laurowy
kilka galazek tymianku
1 marchewka, obrana i drobno pokrojona
1 seler naciowy, pokrojony (nie dalam)
2 zabki czosnku, obrane i drobno posiekane
400 g krojonych pomidorow z puszki
1 szczypta cukru
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Nadzienie:
120 g ryzu (lub kaszy jeczmiennej)
1 lyzka oliwy
1 cebula, obrana i posiekana
2 zabki czosnku, posiekane
50 g rodzynek (lub koryntek)
50 g orzechow wloskich, grubo posiekanych
skorka starta z 1 cytryny (bio)
1 peczek natki pietruszki, posiekanej
1 garsc swiezego koperku, posiekanego
1/2 lyzeczki suszonych platkow chili
1 duze jajko, lekko rozmacone

Przygotowac sos pomidorowy: w garnku rozgrzac oliwe, wrzucic cebule, listek laurowy i tymianek, smazyc 10 min. az cebula bedzie miekka. Dodac pokrojona marchewke i ew. seler, smazyc kolejne 5 min. Dodac posiekany czosnek, smazyc 1 min. Na koniec dodac pomidory z puszki wraz z sokiem, przyprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem, gotowac sos przez kolejne 15 min. az zgestnieje.

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Grube czesci z lisci kapusty wyciac lub lekko sciac za pomoca obieraka do warzyw. W duzym garnku zagotowac wode z sola, wkladac liscie kapusty i blanszowac przez 2-3 min. Wyjac liscie z garnka, przelac zimna woda i osuszyc papierowym recznikiem.

Przygotowac nadzienie: ryz (lub kasze jeczmienna) ugotowac wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic cebule i smazyc na malym ogniu az bedzie miekka (uwazac, aby cebula sie nie zrumienila). Dodac posiekany czosnek, wymieszac, smazyc 1 min. Ugotowany i przestudzony ryz przelozyc do miski, dodac podsmazona cebule z czosnkiem, rodzynki, orzechy, skorke z cytryny, posiekane ziola i chili, wymieszac. Przyprawic do smaku sola i pieprzem. Na koniec dodac rozmacone jajko, wymieszac.

Duze naczynie do zapiekania posmarowac lekko oliwa lub maslem. Na srodek kazdego liscia kapusty nakladac po lyzce nadzienia, zawijac formujac roladki. Ukladac roladki w naczyniu laczeniem do dolu a nastepnie polac je pomidorowym sosem. Na wierzchu rozlozyc za pomoca lyzki kwasna smietane, calosc oproszyc swiezo mielonym pieprzem.

Wstawic naczynie do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-45 min. (gdyby golabki zbyt mocno sie rumienily nalezy przykryc naczynie folia aluminiowa). Podawac ewentualnie z pozostala kwasna smietana.








poniedziałek, 1 lutego 2016

Zupa jarzynowa z brukselka.


Mam dzis dla Was przepis na pyszna zupe jarzynowa, jaka pamietam z czasow dziecinstwa. Moja mama gotowala ja zawsze z gotowej mieszanki mrozonych warzyw. Ja przygotowalam zupe czesciowo z warzyw mrozonych, czesciowo ze swiezych (nie moglam oprzec sie tym malutkim kapustkom i kupilam caly woreczek swiezej brukselki). Prawde mowiac zupa jarzynowa byla ulubiona zupa mojego brata ale ja tez chetnie ja jadlam, szczegolnie male glowki brukselki wlasnie, ktore jako pierwsze znikaly z mojego talerza :) Goraco polecam.




Zupa jarzynowa z brukselka

Skladniki na 4 porcje:
200 g swiezej brukselki
200 g mrozonej fasolki szparagowej
100 g mrozonego groszku
3 marchewki
4 ziemniaki
2 skrzydelka kurczaka
1/2 szklanki smietany kremowki
2 listki laurowe
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 peczka natki pietruszki

W duzym garnku zagotowac 2,5 litra wody. Wlozyc skrzydelka, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Przykryc i gotowac 25 min.

Marchewki, ziemniaki i brukselke oczyscic i obrac. Marchewki pokroic w plasterki, ziemniaki w kostke a brukselke przekroic na pol.

Warzywa wlozyc do wywaru, gotowac 10 min. Dodac mrozone warzywa i gotowac 15 min.

Smietane zahartowac 1 lyzka zupy i wlac do garnka. Zupe zagotowac, doprawic do smaku sola i ew. pieprzem. Rozlac na talerze, posypac natka.