poniedziałek, 18 stycznia 2016

Proste ciasto marchewkowe.



Witajcie w nowym roku! :) Wiem, ze troche czasu juz uplynelo ale jakos nie moglam sie zebrac, aby napisac kolejny post. Nie wiem czy to za sprawa lenistwa czy pogody (ciagle deszcze i szarosc za oknem, przedwczoraj wreszcie spadl snieg!), ktora nie nastrajala mnie do kreatywnego gotowania i do robienia zdjec. Powoli jednak wracam do blogowania i zapraszam Was na pyszne i proste ciasto marchewkowe. Czestujcie sie prosze :)


Proste ciasto marchewkowe

Skladniki na ok. 12 kawalkow:
300 g marchewki
300 g mielonych orzechow laskowych (lub migdalow)
100 g maki pszennej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
6 jajek
250 g cukru
1 szczypta soli
skorka starta z 1 cytryny (bio)


Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Tortownice o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia. Marchewke obrac, oplukac, osuszyc, zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Wymieszac z mielonymi orzechami i maka.

Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Zoltka utrzec z 1/3 cukru, szczypta soli i skorka cytrynowa na puszysta mase. Bialka ubic w drugiej misce na sztywno z pozostalym cukrem. Do masy jajecznej dodac 1/3 ubitej piany, delikatnie wymieszac. Nastepnie dodac tarta marchewke z maka i orzechami, wymieszac. Na koniec dodac pozostala piane z bialek, delikatnie wymieszac za pomoca szpatulki.

Wylozyc mase do przygotowanej tortownicy, wyrownac powierzchnie. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 min. (przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka, czy ciasto sie juz upieklo - jesli ciasto klei sie do patyczka piec jeszcze 5-10 min.).

Upieczone ciasto wyjac z piekanika, wystudzic na kuchennej kratce. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem i ew. udekorowac marchewkami z marcepanu.