czwartek, 2 lipca 2015

Zapiekane truskawki z ciasteczkami amaretti.


Cala moja rodzinka lubi truskawki :) Najlepsze sa oczywiscie takie prosto z krzaczka, ktore mozna sobie samemu zrywac (dlatego, jak juz kiedys pisalam, co roku jezdzimy na truskawkowe pola i tam rozpoczynamy truskawkowe szalenstwo:) Kiedy juz sie nacieszymy pierwszymi truskawkami, przygotowuje z ich dodatkiem desery, ciasta lub mleczne koktajle. Dzisiejszy deser jest tak prosty, ze juz prosciej byc nie moze. Oczywiscie jest mega pyszny, bo jakze mogloby byc inaczej? :) Zapiekane truskawki, marynowane w soku z limetki, posypane chrupiacymi ciasteczkami amaretti podane na cieplo a do tego kulka waniliowych lodow lub schlodzona bita smietana... mniam! Mysle, ze swietnie pasowalby tu rowniez likier amaretto (1-2 lyzki). Goraco polecam :)

Tym postem zegnam sie z Wami na 3 tygodnie (jak co roku wyjedzamy do Polski na krotkie wakacje :)



Zapiekane truskawki z ciasteczkami amaretti

Skladniki na 4 porcje:
750 g truskawek
2 lyzki cukru pudru + troche do posypania
1 limetka (bio)
2-3 lyzki masla + maslo do wysmarowania foremek
60 g ciasteczek amaretti
lody waniliowe lub bita smietana do podania

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. 4 male (lub 1 wieksza) zaroodporne foremki wysmarowac maslem.

Truskawki umyc, osuszyc, pokroic w kostke. Posypac 2 lyzkami cukru pudru, wymieszac. Limetke umyc, osuszyc, zetrzec skorke. Wycisnac sok z polowy limetki. Sok i skorke z limetki doac do truskawek, delikatnie wymieszac, przelozyc do foremek.

Ciasteczka amarettini pokruszyc, posypac nimi truskawki. Na kazdej porcji rozlozyc wiorki masla. Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac przez 5-8 min.

Podawac posypane cukrem pudrem z kulka lodow waniliowych lub bita smietana.