poniedziałek, 29 czerwca 2015

Salatka z rukola, mozzarella i marynowanymi truskawkami.


Ta salatka to prawdziwa eksplozja smakow :) Pikantna rukola, miekka mozzarella (uzylam mini mozzarelli), slodkie truskawki marynowane w occie balsamicznym i soku pomaranczowym oraz zywiczne orzeszki piniowe... rewelacja! Ta typowo letnia salatka na pewno zadowoli niejedno podniebienie :) Goraco polecam.



Salatka z rukola, mozzarella i marynowanymi truskawkami

Skladniki na 4 porcje:
500 g truskawek
1 pomarancza
2 lyzki cukru
100 ml octu balsamicznego (Aceto balsamico)
1 opakowanie rukoli
4 galazki bazylii
4 opakowania mozzarelli (po 125 g kazde) lub 2 opakowania mini mozzarelli
3 lyzki oliwy
50 g orzeszkow piniowych (lub np. pestek slonecznika lub dyni, wg uznania)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Truskawki umyc, osaczyc z nadmiaru wody, usunac szypulki, pokroic w plasterki i przelozyc do miski. Z pomaranczy wycisnac sok, wlac do malego rondelka, Dodac cukier i ocet balsamiczny, zagotowac i gotowac na malym ogniu przez 10 min. az sos lekko zgestnieje. Jeszcze cieplym sosem polac truskawki. Odstawic na 30 min. do zamarynowania.

Rukole oplukac, osuszyc. Bazylie rowniez oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Mozzarelle osaczyc z zalewy (ew. duze kawalki mozzarelli porwac na kawalki za pomoca widelca).

Na czterech talerzach rozlozyc rukole, na rukoli rozlozyc mozzarelle i zamarynowane truskawki. Skropic oliwa, rozlozyc listki bazylii. Calosc posypac orzeszkami piniowymi i oproszyc swiezo mielonym pieprzem.

Podawac z bagietka lub focaccia z czosnkiem i rozmarynem.




czwartek, 25 czerwca 2015

Lazania z ricotta i pieczonymi warzywami.


Od prawie tygodnia walcze z zapaleniem oskrzeli (przy okazji tez z lekarzem) u mojego synka. Zapalenia oskrzeli dostal kilka dni po szczepieniu (to szczepienie przypominajace w wieku 6 lat) przeciwko blonicy, tezcowi i ksztuscowi (mieliscie moze kiedys podobne doswiadczenia?). Po podaniu dwoch niedobranych lekow, ktore mialy straszne skutki uboczne, dostalam wreszcie dzis antybiotyk. Nie jestem zwolennikiem antybiotykow ale w tym wypadku nie moglam patrzec jak meczy sie moje dziecko. Mam nadzieje, ze lekarstwo wreszcie pomoze i odetchne pelna piersia bo jestem zestresowana do granic mozliwosci...
Choroba choroba a czlowiek jesc musi... Kilka dni temu przygotowalam przepyszna lazanie, w ktorej nie ma ani grama miesa :) Lazanie z pieczona cukinia, baklazanem i serem ricotta. Z pomidorowym sosem z dodatkiem oliwek i kaparow. To fantastyczne zestawienie smakow powoduje, ze ma sie ochote na dokladke :) Goraco polecam.


Lazania z ricotta i pieczonymi warzywami
*inspiracja: "Street Food" Anne-Katrin Weber

Skladniki na 4 porcje:
Pieczone warzywa:
400 g cukinii
400 g baklazanow
2 lyzki oliwy
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Sos pomidorowy:
1 cebula
2 zabki czosnku
2 lyzki oliwy
1 lyzka kaparow, osaczonych z zalewy
2 lyzki czarnych oliwek (bez pestek)
800 g posiekanych pomidorow z puszki
1 lyzeczka platkow chili
sol morska

Dodatkowo:
4 lyzki oliwy, do posmarowania formy
1/2 peczka bazylii
500 g sera ricotta
skorka starta z 1 cytryny (bio) i 2 lyzki soku z cytryny
60 g swiezo tartego parmezanu
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
225 g platow lazanii
250 g mozzarelli

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Baklazana i cukinie umyc, osuszyc, pokroic wzdluz w cienkie plasterki. Duza blache z wyposazenia piekarnika wysmarowac oliwa (lub wylozyc papierem do pieczenia), ulozyc plasterki cukinii i baklazana tak, aby lekko na siebie zachodzily (jak dachowki). Posmarowac oliwa, oproszyc sola i pieprzem. Wstawic do piekarnika i piec 15-25 min. az warzywa beda miekkie i zrumienione.

W miedzyczasie przygotowac sos pomidorowy: cebule i czosnek obrac, posiekac. Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe, smazyc cebule i czosnek az beda szkliste. Kapary i oliwki posiekac, dodac do cebuli. Wlac pomidory z puszki, dodac chili w platkach, doprawic sola morska, wymieszac. Gotowac sos pod przykryciem przez 10 min.

Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Ricotte przelozyc do miski, dodac posiekana bazylie, skorke cytrynowa, sok z cytryny, 40 g tartego paremzanu i wymieszac. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

Forme zaroodporna o wymiarach ca. 20 x 30 cm posmarowac lekko oliwa. Na dno formy wylac troche sosu pomidorowego, ulozyc platy lazanii. Na lazanii rozsmarowac czesc ricotty z dodatkami, nastepnie rozlozyc plastry pieczonych warzyw, polac czecia sosu pomidorowego. Ukladac ponownie wszystko warstwami az do wyczerpania skladnikow - ostatnia warstwa powinna byc ricotta.

Mozzarelle porwac palcami, rozlozyc na lazanii. Calosc posypac pozostalym tartym parmezanem. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15-25 min. az makaron bedzie miekki a ser sie zrumieni.





poniedziałek, 22 czerwca 2015

Kakaowe magdalenki z likierem pomaranczowym.


Dzis mam dla Was pyszne, mieciutkie ciasteczka o kakaowym smaku, z dodatkiem likieru pomaranczowego Cointreau. Do przygotowania tych ciasteczek bedzie potrzebna specjalna forma do magdalenek. Gotowe magdalenki polewamy dodatkowo roztopiona czekolada ale bez jej dodatku sa rownie pyszne. Magdalenki pieklam po raz pierwszy ale wiem, ze pojawia sie tutaj jeszcze w niejednej odslonie. Polecam :)


Kakaowe magdalenki z likierem pomaranczowym
*inspiracja: A. Neubauer "Meine feine Chocolaterie"

Skladniki na ok. 24 magdalenki:
2 jajka (M)
50 g cukru
80 g rozpuszczonego masla
1 lyzka likieru pomaranczowego (n.p. Grand Marnier - dalam Cointreau)
80 g maki pszennej
2 lyzeczki kakao
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady
1 lyzka miodu
ew. 1 lyzka masla

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme do magdalenek wysmarowac maslem, wysypac maka.

Jajka miksowac z cukrem przez ok. 5 min. az masa bedzie biala i puszysta. Dodac rozpuszczone maslo i likier pomaranczowy, zmiksowac. Make wymieszac z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiac przez sitko a nastepnie dodac do masy, dokladnie zmiksowac.

Za pomoca lyzeczki (lub rozka cukierniczego) nakladac mase do zaglebien w formie. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec przez 8-10 min., az magdalenki podrosna. Wyjac z piekarnika, przelozyc na kratke. Upiec kolejna porcje ciasteczek.

Czekolade posiekac, przelozyc do miski i razem z miodem stopic w kapieli wodnej (ja dodalam jeszcze lyzke masla). Zanurzac magdalenki do polowy w czekoladzie, odlozyc na kratke aby czekolada zastygla.







poniedziałek, 15 czerwca 2015

Grillowane szparagi z pomidorowa salsa.


Jesli lubicie szparagi (wciaz jest na nie sezon) to polecam Waszej uwadze to danie :) Takie szparagi to ciekawa odmiana dla tradycyjnych dan z grilla. Szparagow nie obieramy, nie gotujemy, tylko surowe, zawiniete w boczek grillujemy przez kilka minut. Salsa z grillowanych pomidorow jest tutaj idealnym dodatkiem do szparagow. Moj M. Byl zachwycony :) Jesli pogoda za oknem nie sprzyja grillowaniu, mozna je z powodzeniem przygotowac w domu, na patelni grillowaej. Goraco polecam :)


Grillowane szparagi z pomidorowa salsa

Skladniki na 4 porcje:
1,2 kg zielonych szparagow
6-8 plasterkow pancetty lub boczku
4 lyzki oliwy
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Salsa:
4 pomidory
4 lyzki octu z czerwonego wina
5 lyzek oliwy
1/2 lyzeczki kuminu (kminu rzymskiego)
5 g listkow swiezego oregano, posiekanych

Przygotowc salse: pomidory przekroic na pol, grillowac z obydwu stron pod zamknietym grillem. Zdjac pomidory z grilla, posiekac, przelozyc do miski. Polac octem winnym i oliwa, dobrze wymieszac. Dodac kumin i posiekane listki oregano, ponownie wymieszac. Odstawic na 20 min. aby smaki sie przegryzly. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Szparagi umyc, osuszyc, odciac zdrewniale koncowki. Posmarowac szparagi oliwa i grillowac z kazdej strony przez 3-4 min. Zdjac z grilla, wystudzic. Oproszyc sola i pieprzem.

Wystudzone szparagi polozyc obok siebie na desce i zawijac po 4 sztuki w plasterki boczku. Grillowac ponownie przez 2-3 min. az boczek sie zrumieni i bedzie chrupiacy. Podawac z pomidorowa salsa.

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Tartaletki z pieczonym rabarbarem, malinami i kokosowa pianka.



Musze przyznac, ze w tym roku rabarbar na dobre zagoscil w mojej kuchni :) Idealnie smakuje we wszystkich wypiekach, a kompot rabarbarowy, ktory ugotowalam jakis czas temu przypomnial mi dziecinstwo :) Te tartaletki to kolejny wypiek z rabarbarem na moim blogu. Rabarbar do tartaletek pieczemy w piekarniku (podczas pieczenia wydziela sok, ktory mozecie uzyc np. do napojow lub przygotowania sorbetu). Kokosowa masa, ktora przykrywamy owoce jest pyszna - smakuje jak makaroniki kokosowe! Z tartaletkami jest troche pracy, ale warto sie pokusic o ich zrobienie bo sa naprawde rewelacyjne. Goraco polecam :)



Tartaletki z pieczonym rabarbarem, malinami i kokosowa kruszonka
*inspiracja: J. Philippi "Lieblingsdesserts" (z moimi zmianami)

Skladniki na 6 tartaletek o srednicy 10 cm:
Pieczony rabarbar:
600 g rabarbaru
5 lyzek cukru

Tartaletki:
100 g masla, o temp. pokojowej
200 g cukru
200 g maki pszennej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
1 zoltko
2 lyzki mleka
100 g malin

2 bialka
75 g wiorkow kokosowych

ew. 6 lyzek bulki tartej
cukier puder do oproszenia

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Rabarbar oczyscic,usunac liscie, pokroic na dlugie kawalki. Kazdy kawalek przekroic wzdluz na pol. Ulozyc rabarbar w prostokatnej formie do pieczenia, posypac cukrem. Przykryc forme folia aluminiowa, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15-30 min. az rabarbar zmieknie i pusci sok. Wystudzic, osaczyc na sitku.

Maslo przelozyc do miski, dodac 100 g cukru, make, zoltko, mleko i szczypte soli, szybko zagniesc gladkie ciasto. Owinac je w folie spozywcza i wlozyc na 30 min. do lodowki.

Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, podzielic na 6 rownych czesci. Kazda czesc ciasta rozwalkowac na posypanym maka blacie i wylepic formy do tarteletek. Wstawic foremki do lodowki na 10-15 min.

Z bialek ubic sztywna piane. Dodawac, ciagle ubijajac, cukier i miksowac az cukier sie rozpusci. Na koniec dodac wiorki kokosowe, zmiksowac.

Wyjac foremki z lodowki, do kazdej wsypac na dno 1 lyzke bulki tartej* Wylozyc rabarbar i maliny. Na wierzch wylozyc po lyzce piany kokosowej. Wstawic foremki do piekarnika i piec 20-25 min. az sie zrumienia i beda chrupiace. Wyjac z piekarnika,w ystudzic. Brzegi tartaletek oproszyc cukrem pudrem.




* mozna tez ponakluwac spod ciasta za pomoca widelca i podpiec krotko w piekarniku (obciazajac np. fasola lub kulkami ceramicznymi)