czwartek, 30 kwietnia 2015

Roladki drobiowe z baklazanem i mieta.


Te roladki robilam juz kilka razy i wciaz nie mam ich dosyc :) Dzieki calonocnemu marynowaniu w jogurcie mieso jest soczyste i miekkie. Zawiniete w miekkie plasterki baklazana i zapieczone w pomidorowym sosie jest naprawde pyszne. Dodatek miety i sera cheddar nadaje calemu daniu ciekawego smaku. Koniecznie wyprobujcie to polaczenie! Gwarantuje, ze sie nie zawiedziecie :) Goraco polecam.


Roladki drobiowe z baklazanem i mieta
*inspiracja: S. Butcher "Snackistan"

Skladniki na 12 sztuk:
3 duze piersi drobiowe (bez skory)
3 lyzki jogurtu naturalnego
4 zabki czosnku, drobno posiekane
sok z 2 cytryny
1-2 lyzki oliwy
1 plaska lyzeczka kurkumy
2 lyzeczki mielonej papryki
szczypta papryki chili
1/2 lyzeczki soli

2 duze baklazany
sol
oliwa
125 g sera cheddar, startego na tarce o drobnych oczkach
1 garsc swiezej miety, oderwane i porwane na drobno listki
400 ml passaty pomidorowej (lub soku pomidorowego)

Piersi drobiowe umyc, osuszyc. Ulozyc na plasko na desce do krojenia, pokroic w poprzek tak, aby z kazdej piersi powstaly 4 bardzo cienkie plasterki. Ulozyc mieso w szklanym naczyniu. Jogurt wymieszac z pozostalymi skladnikami, zalac mieso, dobrze wymieszac aby cale bylo pokryte marynata. Wstawic na 6-8 godz. do lodowki (najlepiej na cala noc).

Baklazany umyc, osuszyc, pokroic w poprzek na cienkie plastry (powinno powstac 12 plasterkow baklazana). Kazdy plasterek baklazana oproszyc sola, ulozyc na papierowych recznikach. Przykryc kolejnymi papierowymi recznikami, ulozyc na nich deske do krojenia, obciazyc. Zostawic baklazany na 20 min.

Nastepnie baklazany wytrzec suchym papierowym recznikiem, posmarowac z obydwu stron oliwa i smazyc na patelni, az zmiekna. Wykladac na papierowy recznik aby osaczyc je ew. z nadmiaru tluszczu, odstawic aby lekko przestygly.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Na kazdy plasterek baklazana nalozyc troche tartego sera i miety. Kawalki kurczaka delikatnie wyjmowac z marynaty, klasc na baklazanie a nastepnie zwijac roladki i spinac je za pomoca wykalaczek.

Ulozyc roladki w zaroodpornym naczyniu, wlac passate pomidorowa. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Nastepnie przykryc naczynie folia aluminiowa i piec kolejne 15 min.

Podawac na cieplo z dodatkiem salatki z ogorkow, pomidorow i cebuli, jogurtu naturalnego i chlebkow pita (ja podalam z ryzem).


poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Serowe ciasto ucierane z rabarbarem.


Dzis mial byc inny przepis ale nie moglam sie oprzec, zeby nie pokazac Wam kolejnego ciasta z rabarbarem :) Moja kolezanka, ktorej podrzucilam wczoraj kawalek ciasta, napisala, ze bylo "bombowo przepyszne"! Jestem tego samego zdania. Ciasto jest wilgotne (ser nadaje mu wilgotnosci), mieciutkie, z chrupiaca cukrowa skorupka na wierzchu...z kwaskowym rabarbarem smakuje naprawde wybornie. Ciezko sie od niego oderwac :) Udalo mi sie kupic sadzonke czerwonego rabarbaru (!) i jestem od wczoraj niezwykle z tego powodu szczesliwa :)) W kolejce czekaja juz kolejne rabarbarowe wypieki a dzis zapraszam na ponizsze ciasto. Czestujcie sie prosze :)



Serowe ciasto ucierane z rabarbarem
*inspiracja: J. Phillippi "Lieblingsdesserts"

Skladniki na 8-10 porcji:
200 g masla, w temperaturze pokojowej
225 g cukru
1 op. cukru waniliowego (dalam lyzke cukru z prawdziwa wanilia)
3 jajka
100 g gladkiego sera (dalam quark - mozna tez uzyc 75 ml maslanki lub jogurtu naturalnego)
200 g maki pszennej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
325 g rabarbaru

Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C. Prostokatna forme o wymiarach 28x18 cm posmarowac lekko maslem, wylozyc papierem do pieczenia.

Rabarbar oczyscic, odciac koncowki, umyc i pokroic na 15 cm kawalki, kazdy kawalek przekroic na pol. Grube kawalki rabarbaru jeszcze raz przekroic na pol.

Miekkie maslo utrzec z 200 g cukru, cukrem waniliowym i szczypta soli na gladka mase. Ciagle ucierajac, dodawac po jednym jajku. Nastepnie dodac ser i zmiksowac. Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszac.

Przelozyc mase do formy, ulozyc kawalki rabarbaru. Posypac na wierzchu pozostalym cukrem (25 g). Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min. na zlotobrazowo* Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka, czy ciasto sie juz upieklo.



* ja zle nastawilam piekarnik i przez pierwsze 15 min. pieklam w temp. 180°C a pozniej dopiero zredukowalam do 160°C. Jak widac nie zaszkodzilo to ciastu, wiec nie moze sie nie udac :)


czwartek, 23 kwietnia 2015

Kurczak w paprykowym sosie.


Pollo al chilindron - pod taka wlasnie nazwa kryje sie kurczak w paprykowym sosie. To pyszne i proste danie pochodzi z kuchni hiszpanskiej. Zamiast calego kurczaka pokrojonego na kawalki mozecie uzyc udek drobiowych. Sos (z dodatkiem szynki serrano i bialego wina), w ktorym dusi sie mieso jest naprawde pyszny, trzeba go tylko dobrze doprawic. Goraco polecam :)


Udka drobiowe w paprykowym sosie
*inspiracja: O. Allibhoy "Tapas"

Skladniki na 4 porcje:
1 kurczak (ok. 1,2 kg) - dalam udka drobiowe
sol
swiezo mielony czarny pieprz
100 ml oliwy
7 zabkow czosnku (dalam 3)
1 duza lub 2 male czerwone papryki
1 cebula
100 g szynki serrano
2 liscie laurowe
1 lyzeczka cukru
300 g passaty pomidorowej
200 ml bialego wina

Kurczaka podzielic na czesci, umyc i osuszyc (ew. udka drobiowe umyc, osuszyc). Oproszyc sola i pieprzem. Czosnek obrac, pokroic w plasterki. Cebule obrac, pokroic w krazki. Papryke przekroic na pol, usunac nasiona, umyc i pokroic w cienkie paski. Szynke serrano pokroic w kostke.

Na glebokiej patelni (lub w duzym ciezkim rondlu), na duzym ogniu rozgrzac oliwe i obsmazyc kurczaka ze wszystkich stron. Zdjac z patelni, odlozyc na bok.

Zredukowac ogien, wrzucic na patelnie czosnek, cebule, papryke i szynke serrano, smazyc 5-10 min. Dodac passate pomidorowa, listki laurowe i cukier. Zagotowac i gotowac 10 min., az powstanie gesty sos.

Wlac biale wino, wlozyc do sosu mieso z kurczaka. Przykryc pokrywka i dusic kolejne 30-40 min. lub dluzej, az mieso bedzie miekkie. Doprawic do smaku i podawac, np. z ryzem lub bagietka (do maczania w sosie).








poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Drozdzowe ciasto z rabarbarem i kruszonka.


W tutejszych sklepach pojawil sie juz rabarbar. Nie moglam sie oprzec i kupilam kilka galazek z mysla o ciescie. Nie chcialo mi sie kombinowac, wiec postanowilam upiec drozdzowe, mocno maslane ciasto z rabarbarem wlasnie i duza iloscia kruszonki. Skorzystalam z przepisu Liski :) Przepis pojawil sie juz kiedys na blogu (dokladnie cztery lata temu:) a dzis chcialam go Wam przypomniec. Ciasto jest naprawde pyszne a z rabarbarem smakuje po prostu rewelacyjnie. I do tego ta chrupiaca kruszonka...pycha! Ja nigdy nie obieram rabarbaru, dzieki czemu ma ladny czerwony kolor (niestety czerwona odmiana rabarbaru, ktora tak pieknie wyglada na zdjeciach we wszelkiego rodzaju czasopismach, jest u nas jak na razie nie do kupienia). Ciasto upieklam w prostokatnej formie a kruszonke przygotowalam oczywiscie z podwojnej porcji (w przepisie podaje jednak normalna ilosc :) Goraco polecam.


Drozdzowe ciasto z rabarbarem i kruszonka

500 g maki pszennej
20 g swiezych drozdzy (lub lyzeczka suchych)
3 zoltka
60 g drobnego cukru
60 g miekkiego masla
zapach (uzylam cukru waniliowego)
"mleka, ile zabierze" - u mnie bylo to ok. 200 ml
szczypta soli

300 g rabarbaru

Kruszonka:

100 g maki
50 g cukru
50 g zimnego masla
szczypta soli (na czubek noza)

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Rabarbar umyc, pokroic na male kawalki.

W 1/3 szklanki letniego mleka rozpuscic drozdze z 1 lyzeczka cukru. Odstawic na 15-30 min. Dodac pozostale skladniki i wyrabiac tak dlugo, az ciasto zacznie odstawac od reki - polecam uzycie miksera. Ciasto powinno byc pulchne. Przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia (zwykle zajmuje to ok. 1 godz.)

Przelozyc do wysmarowanej maslem i wysypanej maka formy - w zaleznosci od tego, jak grube lubimy ciasto, moze to byc tortownica lub prostokatna blacha. Nalezy pamietac, ze ciasto bardzo rosnie i musi miec sporo miejsca.

Na ciasto wylozyc pokrojony rabarbar. Skladniki kruszonki rozetrzec w miseczce drewniana lyzka. Posypac nia ciasto.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 40-60 min. Czas pieczenia zalezy od wielkosci formy - im mniejsza, tym srodek ciasta dluzej sie piecze. Nalezy drewnianym patyczkiem sprawdzic, czy nie jest surowe. Gdyby wierzch sie za bardzo rumienil, przykrywamy folia aluminiowa.




czwartek, 16 kwietnia 2015

Papryka faszerowana karczochami i serem feta.


Slonce swieci w najlepsze a pogoda ostatnio naprawde nas rozpieszcza... Kazdy kolejny dzien jest ladniejszy od poprzedniego :) Od razu chce sie zyc! Kiedy slonce za oknem, od razu mam ochote na cos lekkiego i zdrowego. Przedwczoraj postanowilam przygotowac na obiad papryki faszerowane marynowanymi karczochami, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i serem feta. To niesamowite, ze kombinacja zaledwie kilku warzyw i fety (bez dodatku przypraw i ziol) moze tak doskonale smakowac! Poza tym takie faszerowane papryki sa szybkie w przygotowaniu. Nie musicie stac dlugo w kuchni, lepiej spedzic ten czas na zewnatrz, np. na tarasie. Minimum pracy, maksimum smaku - to lubie :) Goraco polecam.


Papryka faszerowana karczochami i serem feta
*inspiracja: R. Elliot "Vegetarisch auf die Schnelle" (z moimi zmianami)

Skladniki na 4 porcje:
4 czerwone podluzne papryki
200 g karczochow marynowanych w oliwie
100-200 g sera feta
200-300 g pomidorkow koktajlowych (lub 2 duze pomidory drobno pokrojone)
garsc czarnych oliwek bez pestek
ew. 1 garsc swiezej bazylii, oderwane listki

Piekarnik rozgrzac do temp. 230°C. Papryke umyc, przekroic wdluz na pol. Usunac gniazda nasienne, oplukac i osuszyc. Naczynie do zapiekania posmarowac lekko oliwa, ulozyc papryki.

Karczochy osaczyc z oliwy (oliwe mozna zachowac i wykorzystac do innych celow). Pomidorki koktajlowe umyc, osuszyc, wieksze ewentualnie przekroic na pol (duze pomidory pokroic w kostke). Ser feta pokruszyc lub pokroic w kostke.

W kazda polowke papryki wlozyc karczochy, pomidorki koktajlowe i oliwki. Posypac pokrojonym serem feta. Wstawic forme do piekarnika i piec przez 15-20 min., az papryki beda miekkie a nadzienie lekko sie zrumieni.

Podawac na cieplo lub zimno, udekorowane listkami bazylii z dodatkiem chrupiacego chleba, kaszy kuskus i mieszanych salat.

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Sernik z mango (na zimno).


Witam Was serdecznie poswiatecznie i pourodzinowo :) Mam nadzieje, ze swieta byly dla Was udane. My w tym roku nie narzekalismy na brak atrakcji. Jedna z nich byla wizyta w pobliskim skansenie, gdzie odbywal sie coroczny jarmark z karuzelami i innymi atrakcjami (m.in. pchlim cyrkiem, na ktory niestety nie poszlismy, bo niestety nie wierze w taki rzeczy:) Wiem, ze macie na pewno dosyc slodyczy ale moze skusicie sie na ten pyszny, kremowy sernik. Przygotowalam go w weekend na swoje urodziny :) Sernik w optymistycznym, zoltym kolorze, w dodatku bez pieczenia. Smakuje rewelacyjnie, owocowo, lekko kwaskowo. Goraco polecam :)


Sernik z mango (na zimno)
*inspiracja: S. Blake "500 Partycakes" (z moimi zmianami)

Skladniki na tortownice o srednicy 20 cm:
140 g ciastek imbirowych lub harbatnikow pelnoziarnistych
80 g rozpuszczonego masla
2 duze, dojrzale mango
sok z 2 limetek
200 g sera ricotta
130 g drobnego cukru
175 g greckiego jogurtu
12 lyzek zimnej wody
2 torebki zelatyny w proszku (na 500 ml plynu kazda)*
ew. kawalki mango do dekoracji

Tortownice o srednicy 20 cm wysmarowac maslem, wylozyc papierem do pieczenia. Ciastka przelozyc do foliowej torebki, zmiazdzyc za pomoca walka (lub pokruszyc na drobno w malakserze). Wymieszac z roztopionym maslem, przelozyc do przygotowanej formy i za pomoca lyzki docisnac do dna formy. Wstawic na 30 min. do lodowki.

Mango obrac, oddzielic miazsz od pestki. Zmiksowac na puree, dodac sok wycisniety z limetek, wymieszac.

Ricotte przelozyc do miski, dodac cukier, dokladnie wymieszac. Dodac jogurt i puree z mango, wymieszac.

Zelatyne wsypac do miseczki, dodac wode, odstawic na 5 min., zeby napeczniala. Nastepnie przelozyc ja do rondelka i podgrzewac na malym ogniu, az zelatyna sie rozpusci.

Do rozpuszczonej zelatyny dodac 1-2 lyzki masy serowej, wymieszac. Nastepnie dodac pozostala mase, ponownie dokladnie wymieszac. Wylozyc mase na schlodzony spod, wstawic do lodowki na co najmniej 3 godz. (najlepiej na cala noc) aby sernik stezal.

Przed podaniem pokroic sernik na kawalki i ew. udekorowac kawalkami mango.


* ja mialam dosyc duze mango: po zmieszaniu puree z serem otrzymalam ponad 1 l masy, dlatego dodalam az dwie zelatyny
(zwazcie mase podczas przygotowania, moze bedzie jej mniej i wystarczy tylko jedno opakowanie zelatyny, przygotowanej oczywiscie wg przepisu na opakowaniu:)