czwartek, 26 lutego 2015

Tiramisu z ajerkoniakiem.


Gdybym miala jednym zdaniem opisac ponizsze tiramisu, napisalabym : jest obledne! Mocno nasaczone kawa, likierem amaretto, polane ajerkoniakiem... To takie tiramisu w wersji dla doroslych :) Z kremowym serkiem mascarpone (bez dodatku jajek), posypane chrupiacymi migladami...rozkosz dla podniebienia :) To tiramisu mozna podawac od razu lub przygotowac wczesniej i wstawic do lodowki (przed podaniem trzeba je jednak wyjac i pozwolic aby nabralo temperatury pokojowej - ja osobiscie lubie tiramisu prosto z lodowki:) Bardzo goraco polecam!



Tiramisu z ajerkoniakiem
*inspiracja: J. Philippi "Lieblingsdesserts"

Skladniki na 6-8 porcji:
2 lyzki platkow migdalowych
200 ml espresso*
4 lyzki likieru migdalowego amaretto
200 g podluznych biszkoptow
500 g mascarpone
200 ml smietany kremowki
3 lyzki cukru pudru
150 ml ajerkoniaku
cukie puder do posypania

Platki migdalowe podprazyc na zlotobrazowo na suchej patelni, przylozyc na talerzyk.

Espresso wymieszac z amaretto, przelac do niezbyt glebokiego talerza. Zamurzac po kolei polowe biszkoptow (z jednej i drugiej strony), ukladac w formie.

Smietane kremowke lekko ubic. Macarpone przelozyc do miski, dodac ubita smietane i cukier waniliowy, wymieszac za pomoca trzepaczki. Polowe kremu wylozyc na przygotowane biszkopty. Polac polowa ajerkoniaku.

Ulozyc kolejna warstwe biszkoptow, wczesniej maczajac je w kawie z amaretto. Na biszkopty wylozyc pozostaly krem, polac pozostalym ajerkoniakiem.

Calosc poypac platkami migdalowymi, oproszyc cukrem pudrem.



* przygotowalam podwojna porcje kawy i amaretto (czyli 400 ml kawy i 8 lyzek amaretto), przez co biszkopty byly idealnie nasaczone

poniedziałek, 23 lutego 2015

Pasta z tunczyka z suszonymi pomidorami.


Dzis mam dla Was cos do chleba :) Smaczna i szybka w przygotowaniu paste z tunczyka z suszonymi pomidorami. Wszystkie skladniki wystarczy zmiksowac, wymieszac z serkiem smietankowym, doprawic do smaku i pasta gotowa. Do pasty mozna dodawac takze rozmaite ziola: bazylie szczypiorek czy natke pietruszki. Swietnie smakuje na razowym chlebie i swiezych bulkach, mniam :) Polecam.


Pasta z tunczyka z suszonymi pomidorami

Skladniki na 4-6 porcji:
1 puszka tunczyka w sosie wlasnym
8-10 suszonych pomidorow w oliwie
1/2 malego serka smietankowego, kanapkowego (np. Almette lub inny ulubiony)
sol
pieprz
szczypta wedzonej papryki w proszku
ew. platki papryki i natka pietruszki do dekoracji

Tunczyka osaczyc z zalewy. Rybe rozdrobnic, pomidory pokroic na mniejsze kawalki.

Rybe i pomidory zmiksowac z 1 lyzka oliwy od pomidorow na gladka mase. Nastepnie dodac serek, dobrze wymieszac.

Przyprawic do smaku sola, pieprzem i wedzona papryka. Paste nalozyc na kromki (najlepiej razowego) chleba lub bulki. Udekorowac platkami papryki i natka pietruszki, podawac.

Paste mozna przechowywac w lodowce w zamknietym sloiku nie dluzej niz dobe.






czwartek, 19 lutego 2015

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym.


Po dosc cieplych i slonecznych (prawie wiosennych!) dniach znow zrobilo sie chlodno i ponuro... Jak widac zima nie odpuszcza. Dlatego na rozgrzewke mam dzis dla Was pyszna zupe z pieczonej dyni :) W zakamarkach zamrazarki znalazlam ostatni woreczek z dynia, ktora najwyzszy czas juz bylo wykorzystac (powoli nastawiam sie juz psychicznie na bardziej lekkie, wiosenne jedzenie). Zupa wyszla oczywiscie swietna, kremowa i aromatyczna, czyli taka, jak lubie najbardziej :) Polecam.


Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
*inspiracja: Ellen Parnavelas, Ryland Peters "Winterwohlfühlküche"

Skladniki na 4-6 porcji:
1 kg dyni (np. hokkaido lub maslowej)
1 cebula
1/2 lyzeczki chili w platkach
1 lyzeczka mielonej kolendry
1 lyzeczka mielonego imbiru
4 lyzki oliwy
3 zabki czosnku, obrane
600-800 ml bulionu warzywnego
100 ml mleka kokosowego
2 lyzki sosu rybnego
sok z 1 limetki
swiezo mielony czarny pieprz
do podania : smietana i posiekana suszona czerwona papryczka chili

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Dynie obrac (hokkaido mozna zostawic ze skorka), usunac pestki, pokroic na 3 cm kawalki. Cebule obrac, przekroic na pol, pokroic w polplaterki.

Pokrojona dynie i cebule przelozyc na blache do pieczenia. Posypac imbirem, kolendra, chili w platkach, polac oliwa. Wszystko dobrze wymieszac, przykryc blache folia aluminiowa i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 min. (po 20 min. przemieszac).

Zdjac folie, dodac czosnek i piec kolejne 20 min., az czosnek bedzie miekki. Miekkie warzywa przelozyc do garnka, wlac polowe bulionu, zmiksowac za pomoca blendera. Wlac pozostaly bulion i mleko kokosowe. Gotowac przez 10 min., zeby smaki i aromaty sie zmieszaly.

Doprawic zupe do smaku sosem rybnym, sokiem z limetki i pieprzem (jesli zupa jest za malo slona nalezy dodac jeszcze troche sosu rybnego). Przelac zupe do miseczek lub na talerze. Podawac polane smietana i posypane posiekana papryczka chili.

poniedziałek, 16 lutego 2015

Libanska potrawka z dynia, pieczarkami i ciecierzyca. Chlebki Naan.


Po karnawalowo-walentynkowych slodkosciach zapraszam Was na cos "konkretnego" a zarazem lekkiego - na libanska potrawke z dyni, pieczarek i ciecierzycy. Do przygotowania tego wegetarianskiego dania nie potrzebujecie wielu skladnikow a efekt jest naprawde pyszny. Potrawke podalam z chlebkami naan, ktore swietnie pasowaly nam do tego dania (przepis znajdziecie na koncu posta). Polecam:)


Libanska potrawka z dynia, pieczarkami i ciecierzyca
* inspiracja: Salma Hage "Die libanesische Küche" (ang. klik)

Skladniki na 4-6 porcji:
2 lyzki oliwy
1 cebula
3 zabki czosnku
2 lyzeczki curry w proszku
1 marchewka
1 dynia maslowa (u mnie hokkaido)
400 g krojonych pomidorow z puszki
500 ml bulionu warzywnego
2 lyzki puree z pomidorow (dalam passate pomidorowa)
1 laska cynamonu
250 g brazowych pieczarek
400 g ciecierzycy z puszki
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
2 lyzki posiekanej swiezej kolendry

Cebule obrac, pokroic w plasterki. Czosnek obrac, drobno posiekac. Marchewke obrac, pokroic w plasterki. Dynie obrac, usunac pestki, pokroic w nieduza kostke. Pieczarki oczyscic, pokroic na cwiartki. Ciecierzyce odlac, przeplukac pod biezaca woda, osaczyc na sicie.

W duzym garnku (lub na glebokiej patelni) rozgrzac oliwe, wrzucic cebule i czosnek smazyc na malym ogniu przez 5 min., az cebula zmieknie. Dodac curry, smazyc kolejne 2-3 min., az zacznie pachniec. Dodac marchewke i dynie, wymieszac.

Wlac bulion, dodac pomidory z puszki, puree z pomidorow i cynamon, zagotowac. Zmniejszyc ogien, gotowac pod przykryciem przez 30 min., az dynia bedzie miekka. Nastepnie dodac pieczarki i ciecierzyce, gotowac kolejne 10 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Podawac na cieplo, posypane posiekana kolendra.


.................................................................................

Doskonale i pyszne chlebki naan, ktore mozecie posypac czarnuszka, sezamem lub jak u mnie, zatarem. Ich przygotowanie nie trwa dlugo (do ciasta dodajemy proszek do pieczenia) a z ponizszego przepisu wychodzi naprawde duzo chlebkow. Z ciastem swietnie sie pracuje. Idealne do wszelkiego rodzaju potrawek i curry :)


Chlebki Naan
* inspiracja: Vivek Singh "Curry"

Skladniki na 16 sztuk (ja robilam z polowy porcji):
750 g maki pszennej
35 g drobnego cukru
2 jajka
400 ml pelnotlustego mleka
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka soli
3 i 1/2 lyzki oleju roslinnego

Pikarnik rozgrzac do temp. 220°C. (razem z duza blacha z wyposazenia piekarnika).

Mleko wlac do wysokiego naczynia, dodac jajka i cukier, wymieszac az cukier sie rozpusci. Make wsypac do miski, dodac sol i proszek do pieczenia, wymieszac. Wlewac powoli mleczna mieszanke do maki, mieszac reka, az powstanie miekkie ciasto (nie zagniatac zbyt mocno, poniewaz ciasto stanie sie zbyt elastyczne). Przykryc miske mokra sciereczka i ostawic na 15 min., aby podroslo.

Nastepnie wlac do ciasta olej, szybko zagniesc. Podzielic ciasto na 16 czesci, kazda czesc cienko rozwalkowac na blacie posypanym maka. Ukladac chlebki na rozgrzanej blasze i piec przez 4-5 min. az podrosnie i lekko zbrazowieje (ja pieklam 7 min.)*


* chlebek mozna posypac sezamem lub czarnuszka; ja przed wstawieniem chlebkow do piekarnika posmarowalam je sklarowanym maslem i posypalam zatarem

czwartek, 5 lutego 2015

Crostoli - wloskie faworki.


Crostoli to typowy wloski deser smazony podczas karnawalu. Moga miec postac podluznych paskow lub byc przeplatane jak nasze polskie faworki. W zaleznosci od regionu Wloch nosza rozne nazwy ( np. na Sycylii, w Umbrii i Lombardii nazywane sa chiacchiere, w Toskanii - cenci lub crogetti, w Bolonii - sfrappole, w Trentino - crostoli). Moga byc polane miodem, czekoladowa polewa lub grubo posypane cukrem pudrem. Tradycja wywodzi sie prawdopodobnie ze starozytnego Rzymu, kiedy to wlasnie w okresie karnawalu popularne byly slodycze smazone na glebokim tluszczu. Jakie sa crostoli? Kruche, delikatne, rozplywaja sie w ustach :) W smaku bardzo podobne do polskich faworkow, jednak roznia sie skladnikami: do crostoli dodajemy proszek do pieczenia (dzieki temu ciasta nie trzeba "tluc" walkiem:) i duza ilosc grappy. Goraco polecam :)

A tu (klik) znajdziecie przepis na tradycyjne faworki :)


Crostoli - wloskie faworki
*inspiracja: N. Zoccali "Pasta" (ang. klik)

Skladniki na duza miske crostoli:
350 g maki pszennej (typ 450)
50 g drobnego cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g miekkiego masla (w temp. pokojowej)
2 zoltka
90 ml grappy
2 lyzki pelnotlustego mleka
olej do smazenia
cukier puder do posypania

2 lyzki maki odlozyc na bok. Pozostala make wsypac do miski, dodac szczypte soli, proszek do pieczenia i cukier, wymieszac. Dodac miekkie maslo, zoltka, wlac mleko i grappe. Zagniesc miekkie i elastyczne ciasto (ja zagniatalam przez 5 min. za pomoca miksera i kolejne 5 min. rekami). Jesli bedzie zbyt suche dolac troche wiecej mleka, jesli zbyt mokre nalezy dosypac odlozona make.

Przykryc miske sciereczka lub folia i odstawic ciasto na 1 godz. aby odpoczelo. Nastepnie rozwalkowac ciasto na grubosc 1 mm, na stolnicy posypanej maka i za pomoca radelka wykrawac podluzne paski, ktore nastepnie dzielic na mniejsze czesci.

W duzym garnku rozgrzac olej (do temp. 180°C). Smazyc porcjami crostoli, az urosna i sie zrumienia, podczas smazenia przekrecic na druga strone aby sie rowno zrumienily. Wyjmowac lyzka cedzakowa, ukladac na papierowym reczniku aby odsaczyc je z nadmiaru tluszczu. Po wystygnieciu posypac cukrem pudrem.




poniedziałek, 2 lutego 2015

Sernik z morelami i kruszonka.


Macie ochote na sernik? Jesli tak, to zapraszam :) Na sernik z morelami z puszki i chrupiaca kruszonka (zamiast moreli mozemy rowniez uzyc brzoskwin). Z kruchego ciasta, z ktorego wykonany jest spod sernika, robimy rowniez kruszonke. Ja zbyt mocno zmiksowalam mase na sernik, przez co wtloczylam za duzo powietrza i na zdjeciach widoczne sa "dziurki" w masie serowej (nie zmienia to jednak faktu, ze sernik byl pyszny:) Polecam.


Sernik z morelami i kruszonka

Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
Kruche ciasto:
150 g maki pszennej
100 g mielonych migdalow bez skorki
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego (dalam cukier z prawdziwa wanilia)
1 jajko
125 g miekkiego masla

Dodatkowo:
1 puszka moreli w syropie (480 g po odsaczeniu)
750 g kremowego sera 20 % tluszczu (dalam quark)
2 op. budyniu waniliowego w proszku
70 g cukru
4 jajka

tluszcz do formy


Przygotowac kruche ciasto: wszystkie skladniki szybko zagniesc, uformowac kule. Owinac folia spozywcza i wlozyc do lodowki na 30 min.

Piekarnik rozdgrzac do 200°C. Morele osaczyc na sicie. Ser wymieszac z budyniem w proszku, cukrem i jajkami. Tortownice wysmarowac maslem.

2/3 schlodzonego kruchego ciasta rozwalkowac, na posypanym maka blacie, na okrag troche wiekszy od srednicy tortownicy. Wylozyc ciastem tortownice tworzac wysoki brzeg. Wlac mase serowa, wyrownac powierzchnie, ulozyc morele. Z pozostalego kruchego ciasta zrobic kruszonke, posypac nia sernik.

Piec w nagrzanym piekarniku 55-60 min. (jesli ciasto bedzie sie zbyt mocno rumienic mozna je przykryc folia aluminiowa). Upieczony sernik wyjac z piekarnika, zostawic do wystygniecia na kuchennej kratce. Schlodzic przez noc w lodowce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.