czwartek, 28 sierpnia 2014

Czosnkowe filety drobiowe z karczochami i kaparami.


Karczochy po raz kolejny. Jakos nie potrafie sie im oprzec ;) Ostatnio przygotowalam z ich dodatkiem lekkie i aromatyczne danie obiadowe - filety drobiowe zapiekane pod czosnkowo-serowa skorupka. Z dodatkiem marynowanych pomidorow i kaparow, ktore nadaja daniu ostrosci. W przepisie bylo podane aby serowowac je z risotto ale ja poszlam na skroty i z czystego lenistwa, ugotowalam do tego dania ryz basmati :) Polecam.


Czosnkowe filety drobiowe z karczochami i kaparami
*inspiracja: "Lecker" 7-8 (2014)

Skladniki na 4 porcje:
1/2 glowki mlodego czosnku (dalam 3 zabki czosnku)
6 lyzek oliwy
2 lyzki soku z cytryny
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
2 puszki (kazda po 425 ml) serc karczochow
600 g pomidorow
2 lyzki tartego parmezanu
2 filety z kurczaka (lub indyka - po ok. 400 g kazdy)
2-3 lyzki kaparow z zalewy (ze sloiczka)

Czosnek obrac. Razem z 2 lyzkami i sokiem z cytryny rozdrobic na paste w malakserze. Przyprawic do smaku sola. Karczochy osaczyc z zalewy, przekroic na pol. Pomidory umyc, pokroic na nieduze kawalki. Parmezan zetrzec na tarce. Filety z kurczaka umyc, osuszyc papierowym recznikiem, kazdy podzielic na cztery czesci.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Na duzej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy, podsmazyc mieso (z kazdej strony 3-4 min.). Podsmazone mieso oproszyc sola i pieprzem, ulozyc w plaskim naczyniu zaroodpornym.

Karczochy wymieszac z pomidorami i osaczonymi z zalewy kaparami, rozlozyc w naczniu wokol miesa. Kazdy kawalek miesa posmarowac wczesniej przygotowana pasta z czosnku. Posypac 2 lyzkami tartego parmezanu.

Wstawic danie do piekarnika i piec 30-45 min. Gdyby danie zbyt szyko sie rumienilo nalezy je przykryc folia aluminiowa(na 10 min. przed koncem pieczenia). Podawac z risotto lub ryzem basmati.


poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Baklazany faszerowane mielonym miesem i papryka z serem feta.


Ostatni tydzien minal nam jak szalony... Najpierw dluga i szybka podroz samochodem do Polski, na ostatnie spotkanie z dziadkiem... pozniej jeszcze szybszy powrot do domu na rozpoczecie roku szkolnego mojego malego pierwszoklasisty (u nas w Niemczech rok szkolny zaczal sie juz 21 sierpnia). Nie mialam zupelnie czasu na gotowanie a nawet na myslenie o gotowaniu. Do tej pory prawde mowiac nie mam do tego glowy... Ponizsze danie przygotowalam juz jakis czas temu. To kolejna pyszna propozycja z baklazanem w roli glownej. Tak pyszna, ze wprost nie mozna sie od niej oderwac. Baklazany nafaszerowane sa mielonym miesem i papryka a nastepnie zapieczone pod kolderka z sera feta i smietany... Rewelacja! Danie jest troche pracochlonne ale warte przygotowania. Goraco polecam.


Baklazany faszerowane mielonym miesem i papryka z serem feta
*inspiracja: "Lecker"9 (2014) z moimi zmianami

Skladniki na 4 porcje:
4 nieduze baklazany (po ok. 150 g kazdy)*
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
szczypta cukru
mielona slodka papryka
1 czerwona swieza papryka
1 cebula (nie dalam)
2 zabki czosnku
5 lyzek oliwy
300 g mielonego miesa wolowo-wieprzowego
1 lyzka koncentratu pomidorowego
1 peczek tymianku
150 g sera feta
150 g creme fraiche

Baklazany umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na pol, wydrazyc aby powstaly lodeczki** Posypac baklazany 1,5 lyzki soli, odstawic na 20 min.

W miedzyczasie papryke umyc, osuszyc, usunac nasiona i pokroic w drobna kostke. Czosnek obrac, przecisnac przez praske. Cebule obrac, drobno posiekac. Na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy, podsmazyc mieso. Dodac pokrojona papryke, czosnek i cebule, smazyc razem kolejne 3 min. Przyprawic do smaku sola, pieprzem, szczypta cukru i mielona papryka. Dodac koncentrat pomidorowy, krotko zasmazyc. Wlac 125 ml wody, wymieszac i gotowac przez 2-3 min.

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Baklazany wytrzec za pomoca papierowego recznika, srodek naciac w kratke za pomoca ostrego nozyka (uwazac aby nie przeciac skorki - dzieki nacieciu wszystkie aromaty nadzienia lepiej wnikna w baklazana).

Na duzej patelni rozgrzewac kolejno pozostala oliwe, podsmazyc na niej lodeczki z baklazana na zlotobrazowo*** Ulozyc baklazana w formie do zapiekania, napelnic go miesnym farszem. Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac ok. 40-45 min.

Tymianek oplukac, osuszyc, odrewac listki od galazek. Ser feta wymieszac z creme fraiche rozdrabniajac dokladnie fete za pomoca widelca. Doprawic do smaku sola i pieprzem. W polowie pieczenia (czyli po ok. 20 min.) wylozyc przygotowana mase na baklazana, posypac tymiankiem. Piec do konca przewidzianego czasu.

Podawac na cieplo z dodatkiem chleba, bagietki lub ryzu.


* moje baklazany byly wieksze, wazyly po ponad 300 g - dalam 3 sztuki
** wydrazony miazsz z baklazana bozna pokroic w drobna kostke i dodac do farszu z mielonego miesa - ja uzylam go do przygotowania leczo
*** najlepiej jest posmarowac baklazana oliwa za pomoca pedzelka i dopiero podsmazyc, wtedy nie bedzie chlonal zbyt duzo oliwy

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Po drugiej stronie teczy...


Dzis przepisu nie bedzie.

W miniony weekend odszedl moj ukochany Dziadek. Nie potrafie wyrazic slowami tego, co czuje... Niecaly miesiac temu, zegnajac sie z Nim w szpitalu, wciaz jeszcze mialam nadzieje, ze wyzdrowieje i wkrotce znow sie zobaczymy... Niestety.

Spotkamy sie kiedys...po drugiej stronie teczy...

czwartek, 14 sierpnia 2014

Lody kokosowo-limonkowe.


Ponizsze lody naleza do grona tych "najpyszniejszych". Bez jajek, na bazie mleka kokosowego. Przepis znalazlam w ksiazce z przepisami dolaczonej do miksera Kitchen Aid. Lody sa mocno limonkowe, z wyczwalana na jezyku kokosowa nuta. Limonka i kokos to przepyszna kombinacja smakowa! A jesli dodacie do tego jeszcze bialy rum (w wersji dla dzieci oczywiscie mozna go pominac) to znajdziecie sie w siodmym niebie :) Pycha! Goraco polecam na zblizajacy sie weekend :)


Lody kokosowo-limonkowe

Skladniki na 4-6 porcji:
200 ml smietany kremowki
400 ml mleka kokosowego, z puszki
150 g cukru
75 ml soku z limonki
skorka starta z 2 limonek (najlepiej bio)
2 lyzki bialego rumu

Smietane wlac do rondelka, dodac mleko kokosowe i cukier, wymieszac. Podgrzewac, mieszajac, na malym ogniu az cukier sie rozpusci. Odstawic do wystygniecia, przelac do nieduzego naczynia, wstawic do zamrazarki.

Pozostaly cukier wsypac do drugiego rondelka, wlac sok z limonki, dodac starta skorke, wymieszac. Podgrzewac az cukier sie rozpusci, zagotowac. Gotowac przez chwile az syrop zgestnieje. Wystudzic, wstawic do zamrazarki.

Kiedy masa smietanowa i syrop beda juz dobrze schlodzone przelac je do maszynki do lodow. Wlac rum i krecic lody az masa bedzie prawie zmrozona. Przelozyc mase do plastikowego lub metalowego pudelka, przykryc i wstawic na cala noc do zamrazarki.

Przed podaniem wyjac lody 5-10 min. wczesniej z lodowki aby zmiekly.


poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Crumble z morelami i cynamonowa kruszonka.


To crumble jest po prostu obledne! Wspaniale, mocno aromatyczne, z kwaskowymi morelami posypanymi posiekanymi orzechami i migdalami. Owoce zapieczone sa pod kruszonka z dodatkiem cynamonu i brazowego cukru, ktory sprawia, ze ma ona cudownie karmelowy smak. Do tego galka lodow waniliowych i jestem w siodmym niebie ;) Goraco polecam.


Crumble z morelami i cynamonowa kruszonka

Skaldniki na 4 porcje:
600 g malych moreli
1 niewoskowana cytryna (najlepej bio)
2 lyzki miodu
ew. 2 lyzki likieru pomaranczowego lub soku z pomaranczy
50 g migdalow bez skorki
50 g orzechow wloskich

Kruszonka:
150 g maki pszennej
100-150 g brazowego cukru*
1 lyzeczka mielonego cynamonu
100 g masla

Morele umyc, osuszyc, pokroic na cwiartki. Jedna duza lub 4 male foremki zaroodporne wysmarowac maslem, ulozyc w nich morele.

Cytryne sparzyc, osuszyc, zetrzec z niej skorke, wycisnac sok. Sok z cytryny wymieszac z miodem, sokiem pomaranczowym (lub likierem pomaranczowym) i 1 lyzeczka startej skorki z cytryny, polac morele. Migdaly i orzechy posiekac, rozlozyc je na morelach.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Make wsypac do miski, dodac cynamon i brazowy cukier, wymieszac. Nastepnie dodac pokrojone maslo i zagniesc w palcach kruszonke, posypac nia owoce.

Wstawic forme do piekarnika i piec crumble przez 30 min. Podawac na cieplo, z dodatkiem lodow waniliwych, bitej smietany lub sosu waniliowego.

* jesli zamierzamy podac crumble z dodatkiem lodow waniliowych dobrze jest zmniejszyc dosc znacznie ilosc cukru (kruszonka jest bardzo slodka)


Przepis dodaje do akcji Karolci "Morelkowo-Brzoskwiniowo"





czwartek, 7 sierpnia 2014

Bowle z bialym winem, truskawkami i mango.


Dzis mam dla Was alkoholowa propozycje na letnie przyjecie lub party: bowle z bialego wina, z dodatkiem truskawek, mango i limetki. Z dodatkiem estragonu, ktory nadaje mu lekko anyzowy posmak. Podajemy je mocno schlodzone, z dodatkiem kostek lodu. Wiem, ze sezon truskawkowy juz za nami ale w sklepach mozna kupic jeszcze pozne truskawki lub, jesli chcecie, zamienic je na inne, Wasze ulubione owoce. Kto sie skusi na szklaneczke? ;)


Bowle z bialym winem, truskawkami i mango
*inspiracja: "Lisa"4 (2011)

Skladniki na 4 porcje:
4 galazki swiezego estragonu
30 ml soku z limetki (mniej wiecej z 2 limetek)
4 lyzki cukru
650 ml + 100 ml bialego, schlodzonego wytrawnego wina
400 g truskawek
1 mango
2 limetki (bio)
ok. 20 kostek lodu

Estragon oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Do rondelka wlac 100 ml bialego wina, dodac sok z limetki, cukier i estragon, zagotowac i gotowac ok. 5 min. Zdjac z ognia, przecedzic syrop przez sitko, wystudzic.

Truskawki umyc, usunac szypulki, pokroic w plasterki. Mango obrac, pokroic w kostke. Limetki sparzyc wrzaca woda, pokroic w plasterki. Przelozyc owoce do miski lub szklanego naczynia na bowle, zalac syropem i odstawic na 60 min. aby owoce sie zamarynowaly.

Zalac owoce reszta bialego wina (650 ml), wrzucic kostki lodu. Nalac bowle do szklanek, ew. udekorowac estragonem i podawac.