poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Peperonata z tymiankiem i pieczonym serem feta.


Jesli macie ochote na pyszny obiad lub kolacje pachnaca latem to zapraszam na peperonate z pieczonym serem feta :) Nie spodziewalam sie, ze tak proste danie moze byc jednoczesnie tak pyszne! Musze przyznac, ze bylismy zachwyceni smakiem. Peperonate przygotowalam z duszonej na patelni papryki, z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Doprawilam ja brazowym cukrem, octem balsamicznym, chili i...cynamonem! Po przygotowaniu odstawilam ja na godzine aby smaki sie "przegryzly". Do tego ser feta pieczony w folii aluminiowej, rowniez z dodatkiem tymianku i chili (jesli nigdy jeszcze nie piekliscie sera feta, to goraco polecam bo jest przepyszny). Wyszla cudowna kompozycja smakow... Danie podalam z czosnkowymi grzankami. Ilosc skladnikow podanych w przepisie policzonych jest na 4 osoby, u nas ledwo najadly sie tym dwie :) Jesli chcecie potraktowac peperonate jako samodzielne danie obiadowe polecam zwiekszyc ilosc papryki do 2 kg (jesli jako przystawke, zostawcie skladniki w takiej ilosci, jak w przepisie). Goraco polecam :)


Peperonata z tymiankiem i pieczonym serem feta

Skladniki na 4 porcje:
1 kg czerwonej papryki
3 lyzki oliwy
1 peczek natki pietruszki
6-8 galazek tymianku
2 lyzeczki brazowego cukru
1-2 lyzki aceto balsamico
sol morska
czarny pieprz
1 lyzeczka cynamonu
swiezo starta galka muszkatolowa
1/2 lyzeczki chili w platkach

Pieczony ser feta:
4 kawalki sera feta (kazdy po 100-150 g)
oliwa
posiekany tymianek
grubo mielony czarny pieprz
chili w platkach
folia aluminiowa

Papryke cieniutko obrac, pokroic na cwiartki, usunac pestki a nastepnie pokroic w romby (2x2 cm). Na patelni rozgrzac oliwe, podsmazyc papryke. Nastepnie zmniejszyc ogien i dusic papryke, ciagle mieszajac, jeszcze przez 10-12 min. W miedzyczasie oplukac natke i tymianek, osuszyc, posiekac listki.

Podduszona papryke posypac brazowym cukrem, mieszajac skarmelizowac. Skropic octem balsamicznym, dobrze wymieszac. Przyprawic dobrze do smaku sola, pieprzem, cynamonem, galka muszkatolowa i chili. Dodac posiekany tymianek i natke, wymieszac. Podawac na goraco lub lekko przestudzona z pieczonym serem feta.

Pieczony ser feta: piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Cztery nieduze arkusze folii aluminiowej posmarowac oliwa. Na kazdym arkuszu polozyc kawalek sera feta, skropic ser oliwa, posypac posiekanym tymiankiem, grubo mielonym czarnym pieprzem i chili w platkach. Zawinac folie tworzac paczuszki i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 min.


*inspiracja: "Vegetarisch vom feinsten" Bettina Matthaei

czwartek, 25 kwietnia 2013

Owsiane ciasteczka z czekoladowymi groszkami i kawa.


Te ciasteczka sa juz na blogu ale nie moglam sie oprzec aby opublikowac ich po raz kolejny :) Prawde mowiac to dopiero po ich upieczeniu i zrobieniu zdjec przypomnialam sobie, ze chyba juz je kiedys robilam...zajrzalam na bloga i...oczywiscie! Jak moglam zapomniec;) Ciasteczka sa jednak tak pyszne i mega chrupiace, ze nie zaszkodzi ponowie przypomniec receptury. Jezeli chcecie aby ciasteczka mialy bardziej intensywny kawowy smak, dodajcie do nich wiecej kawy (najlepiej espresso w proszku). Goraco polecam :)


Owsiane ciasteczka z czekoladowymi groszkami i kawa

Skladniki na ok. 24 sztuki (lub wiecej, w zaleznosci od wielkosci):
175 g masla
175 g brazowego cukru
1 jajko
75 g maki pszennej
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 szczypta soli
60 g maki pszennej pelnoziarnistej
1 lyzka otrab pszennych
200 g czekoladowych groszkow (ja dalam tylko 50 g)
150 g platkow owsianych
1 lyzka mocnej kawy
150 g posiekanych orzechow laskowych

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Duza blache wylozyc papierem do pieczenia.

Maslo wlozyc do miski, dodac cukier, zmiksowac na gladka mase. Nastepnie dodac jajko, wymieszac. Make pszenna, sode i szczypte soli przesiac do duzej miski. Dodac make pszenna pelnoziarnista i otreby. Nastepnie wlac jajeczna mase, wymieszac. Na koniec dodac czekoladowe groszki, platki owsiane, kawe i orzechy, dobrze wszystko razem wymieszac.

Lyzeczka nabierac porcje masy, formowac kulki i ukladac na blasze zachowujac odstep poniewaz ciasteczka jeszcze urosna. Kazda kulke lekka splaszczyc za pomoca lyzeczki.

Piec przez 15-18 min. (ja pieklam 15 min.). Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, studzic na kratce.


* ciasteczka mozna tez przelozyc kremem z lodow czekoladowych: w tym celu 500 g lodow czekoladowych pozostawic w teperaturze pokojowej na jakis czas aby zmiekly. Nastepnie przelozyc je do miski, dodac 2 lyzeczki kawowego likieru Kahlua i wymieszac. Tak powstala masa przekladac dwa ciasteczka (skladac je razem jak sandwicz). Gotowe ciasteczka wlozyc na 10 min. do zamrazalnika

**inspiracja: "1001 Kekse" Susanna Tee

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Gnocchi z marchewka, natka pietruszki i serowym sosem.


Bardzo lubie wszelkiego rodzaju kluchy i kluseczki. Czesto robie kluski slaskie (na prosbe mojego Malego:) i roznego rodzaju gnocchi. Ostatnio zrobilam bardzo zdrowa, przepyszna wersje gnocchi z dodatkiem tartej marchewki, natki pietruszki i prazonych pestek dyni (pestki fajnie chrupia podczas jedzenia). Podane z pikantnym serowo-smietanowym sosem (z dodatkiem sera cheddar lub jak kto woli goudy). Sos serowy z tego przepisu pasuje doskonale rowniez do mlodych ziemniakow, warzyw gotowanych na parze jak brokuly, kalafior czy fasolka szparagowa a takze do makaronu. Goraco polecam :)

Jesli lubicie gnocchi polecam rowniez gnocchi z serem ricotta z maslem i natka pietruszki (klik) oraz gnocchetti z szalwiowym maslem (klik).


Gnocchi z marchewka, natka pietruszki i serowym sosem

Skladniki na 4 porcje:
700 g maczystych ziemniakow
sol
300 g marchewki
1 peczek natki pietruszki
40 g pestek dyni (bez lupinek)
2 zoltka
100 g semoliny (drobna kasza otrzymywana z pszenicy durum; lub kaszy manny)
100-150 g maki (typ 450 - ja dalam 100 g maki typ 550)
czarny mielony pieprz
mielona galka muszkatolowa
oliwa do wysmarowania formy

Sos serowy z chili:
120 g dojrzalego sera gouda lub cheddara
100 ml bulionu warzywnego
200 g smietany kremowki
60 g kremowego twarozku
czarny pieprz
1/2 lyzeczki pieprzu kajenskiego lub chili w platkach
mielona galka muszkatolowa

Przygotowac gnocchi: ziemniaki obrac, pokroic w kostke i gotowac w osolonej wodzie przez 20 min. Nastepnie odcedzic, odparowac, przecisnac przez praske do duzej miski i odstawic aby wystygly.

Marchewke obrac, zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Przelozyc na sitko, lekko posolic i odstawic na 10 min. a nastepnie dokladnie odcisnac przez recznik papierowy. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, drobno posiekac (kilka calych galazek zostawic do dekoracji). Pestki dyni podprazyc na suchej patelni az nieznacznie napecznieja. Przelozyc na talerz, odstawic aby wystygly a nastepnie drobno posiekac (czesc mozna zostawic do dekoracji).

Do przecisnietych przez praske ziemniakow dodac starta marchewke, natke, pestki dyni, zoltka i semoline, dokladnie wymieszac. Dodac tyle maki aby powstala miekka, nie klejaca sie masa. Doprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa.

Z ciasta uformowac, na oproszonym maka blacie, waleczki, odcinac kawalki za pomoca noza i splaszczac za pomoca widelca nadajac gnocchi charakterystyczny ksztalt.

Piekarnik rozgrzac do 80 °C. Zaroodporna forme wysmarowac lekko oliwa, wstawic do piekarnika. W duzym garnku zagotowac wode, lekko posolic. Wrzucac partiami gnocchi, gotowac na nieduzym ogniu przez 3-4 min. az wyplyna na powierzchnie. Wyjac za pomoca lyzki cedzakowej, dobrze osaczyc z nadmiaru wody i przelozyc do zaroodpornej formy. Wstawic do piekarnika aby nie wystygly.

Przygotowac sos: w rondelku zagotowac bulion warzywny razem ze smietana. Wsypac tarty ser, rozpuscic ciagle mieszajac. Dodac twarozek, zagotowac. Przyprawic do smaku sola, pieprzem, pieprzem kajenskim lub chili oraz galka muszkatolowa.

Wylozyc gnocchi na talerze, polac przygotowanym sosem, udekorowac natka pietruszki i ew. odlozonymi pestkami dyni (gnocchi mozna tez podac polane brazowym maslem i posypane parmezanem).


*inspiracja: "Vegetarisch vom feinsten" Bettina Matthaei






czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa z kukurydza, kuminem i serem cheddar.


Dzis zapraszam na zupe z dodatkiem kukurydzy, kuminu i sera cheddar. Dosyc oryginalne i smaczne polaczenie. Pierwszy raz jadlam kukurydze w zupie i musze przyznac, ze bylo to ciekawe doswiadczenie :) Zupa jest bardzo aromatyczna za sprawa kuminu, ktory uwielbiam i lekko kremowa dzieki dodatkowi sera i smietany. Jesli lubicie bardziej geste zupy proponuje dodac wiecej kukurydzy i ziemniakow. Uzylam zgodnie z przepisem kukurydzy z puszki ale mysle, ze zupa jeszcze lepiej smakowalaby ze swieza kukurydza. Polecam :)


Zupa z kukurydza, kuminem i serem cheddar

Skladniki na 8 porcji:
75 g masla
2 duze cebule, obrane i pokrojone w drobna kostke
1 zabek czosnku, zmiazdzony
2 lyzeczki mielonego kuminu
1 l bulionu warzywnego
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w mala kostke
400 g kukurydzy z puszki, osaczonej
3 lyzki posiekanej natki pietruszki
125 g startego sera cheddar
3 lyzki smietany kremowki
2 lyzki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)

Maslo rozpuscic na srednim ogniu w duzym garnku. Wrzucic posiekana cebule, smazyc az cebula zmieknie i lekko sie zezloci.
Nastepnie dodac czosnek i kumin, wymieszac i smazyc, ciagle mieszajac, ok. 1 min. Wlac bulion, zagotowac, wrzucic ziemniaki i gotowac 10 min.

Dodac kukurydze i natke pietruszki. Zupe ponownie zagotowac, przykryc garnek pokrywka i gotowac na malym ogniu kolejne 10 min.

Dodac starty ser, przyprawic do smaku sola i pierzem. Wlac smietane, wymieszac. Podgrzac zupe aby ser sie rozpuscil. Gotowa zupe przelac na talerze lub do kubkow, ewentualnie posypac posiekanym szczypiorkiem. Podawac zaraz po przygotowaniu, najlepiej z dodtkiem swiezej, chrupiacej bagietki.


*inspiracja: "Lecker & günstig" (cook it)

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Pstragi pieczone z tymiankiem, czosnkiem i cytryna.


Pstrag to jedna z moich ulubionych ryb. Przygotowuje ja dosyc czesto, glownie smazac na klarowanym masle na patelni, nafaszerowana mieszanymi ziolami wloskimi i podaje z czastkami cytryny oraz pomidorow. Tym razem upieklam pstragi z dodatkiem tymianku, czosnku i cytryny naszpikowanej swiezymi listkami laurowymi. Ryba wyszla bardzo aromatyczna, mieciutka i pyszna. Podczas pieczenia swietnie przeszla aromatem tymianku i czosnku. Podalam ja ze swieza, chrupiaca bagietka, czosnkiem i cytryna z pieczenia oraz z czastkami pomidora. Polecam :)


Pstragi pieczone z tymiankiem, czosnkiem i cytryna

Skladniki na 4 porcje:
4 pstragi swieze lub mrozone (wypatroszone, po ok. 350 g kazdy)
1 peczek swiezego tymianku
3 lyzki oliwy
sol
2 niewoskowane cytryny (najlepiej bio)
4 swieze listki laurowe
8 zabkow czosnku

Piekarnik rozgrzac do temp. 225°C. Pstragi opukac w srodku i na zewnatrz (mrozone najpierw rozmrozic), osuszyc papierowym recznikiem. Tymianek oplukac, osuszyc, polowe listkow oderwac od galazek, drobno posiekac.

Posmarowac pstragi w srodku i na zewnatrz oliwa a nastepnie oproszyc ze wszystkich stron sola (rowniez w srodku). Blache do pieczenia wysmarowac oliwa, polozyc pstragi. Do wnetrza kazdej ryby wlozyc galazki tymianku, posypac po wierzchu posiekanym tymiankiem.

Cytryny umyc pod goraca woda, osuszyc, przekroic na pol (koncowki obciac aby cytryny mozna bylo postawic na blasze). Czubkiem noza na kazdej polowce cytryny zrobic naciecie, wlozyc w nia 1 listek laurowy. Czosnek obrac, pokroic w kawalki. Przygowane cytryny i czosnek ulozyc na blasze obok ryb.

Wstawic pstragi do piekarnika. Piec 12-15 min. (ja pieklam ok. 20 min.). Ryby sa gotowe kiedy w najgrubszym miejscu ryby mozna bez problemu oddzielic mieso od osci. Upieczone pstragi podawac z czastkami cytryny i czosnkiem, z ktorym sie piekly (ja podalam dodatkowo kawalki pomidora)*


*zamiast pstragow mozna przygotowac w podobny sposob dorade; jesli ktos lubi moze do wnetrza ryby zamiast tymianku wlozyc galazki rozmarynu lub szalwii
**inspiracja: "Fisch & Meeresfrüchte" (ZS)

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Salatka z mlodego szpinaku, mozzarelli i truskawek.


Prawdziwa wiosna na talerzu! Skoro nie chce przyjsc i tak dlugo trzeba na nia czekac, postanowilam zaprosic ja do swojej kuchni :) Przygotowalam przepyszna salatke z lisci mlodego szpinaku z dodatkiem sera mozzarella i truskawek. Oczywiscie truskawki nie sa jeszcze tak pysznie slodkie jak to jest w sezonie ale ich lekko kwaskowy smak wspaniale komponuje sie ze slodkim sosem przygotowanym z konfitury truskawkowej wymieszanej z octem balsamicznym. Goraco polecam, salatka jest przepyszna. Moim gosciom bardzo smakowala :)


Salatka z mlodego szpinaku, mozzarelli i truskawek

Skladniki na 4 porcje:
500 g mlodego szpinaku
250 g dojrzalych truskawek (lub wiecej wg uznania)
2 op. mozzarelli po 100 g kazde (lub 20 kuleczek mini mozzarelli)
2 lyzki konfitury z z truskawek
po 2 lyzeczki octu balsamicznego i oliwy extra vergine
kilka lyzek gestego jogurtu greckiego
pieprz

Liscie szpinaku przebrac, umyc, osaczyc na sicie. Truskawki umyc, osuszyc. Odciac szypulki, pokroic na polowki lub cwiartki. W malej miseczce wymieszac konfiture truskawkowa z octem balsamicznym.

Na dnie kazdego talerza rozsmarowac cienka warstwa jogurt, ulozyc na nim czesc lisci szpinaku, skropic je lekko oliwa. Na szpinaku rozlozyc mozzarelle pokrojona w plasterki (lub kulki mozzarelli) i truskawki, oproszyc lekko pieprzem. Przykryc pozostalymi liscmi szpinaku.

Wierzch salatki polac sosem przygotowanym z konfitury truskawkowej wymieszanej z octem balsamicznym.