Zapiekane roladki z baklazana ze szpinakiem i serem ricotta.


W jednej z gazet natrafilam na przepis Jamiego Olivera na zapiekane roladki z baklazana, faszerowane szpinakiem i serem ricotta. Musze powiedziec, ze dawno nie jadlam tak pysznie przygotowanego baklazana. Roladki wprost rozplywaja sie w ustach :) Wazne jest tylko aby baklazana pokroic w cienkie plasterki bo jesli beda zbyt grube, wowczas bedzie ciezko je zwinac i nie upieka sie dokladnie. Roladki zapiekalam czesciowo na patelni (takiej z metalowym uchwytem, ktora mozna wstawic do piekarnika), czesciowo w malym zaroodpornym naczyniu, poniewaz nie zmiecily sie wszystkie na patelni. Goraco polecam :)


Zapiekane roladki z baklazana ze szpinakiem i serem ricotta

Skladniki na 4-6 porcji:
200 g szpinaku (dalam mrozony)
3 baklazany
2-3 lyzki oliwy
1 peczek bazylii
500 g sera ricotta
sol morska
czarny pieprz
galka muszkatolowa
30-40 g parmezanu (w kawalku)
400 g passaty pomidorowej
300 g creme fraiche (dalam tylko 200 g)

Swiezy szpinak umyc, przebrac, osaczyc na sicie. Zalac goraca woda, wystudzic (mrozony szpinak wlozyc do miseczki, zalac goraca woda i odstawic aby sie rozmrozil).

Baklazany umyc, osuszyc, pokroic wzdluz na cienkie plasterki (pierwszy i ostatni plasterek odrzucic). Na grillowej pateni rozgrzac niewielka ilosc oliwy, smazyc porcjami plasterki baklazana po obydwu stronach, az bedzie miekki i zrumieniony.

Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Pare listkow bazylii zostawic do dekoracji, reszte posiekac. Szpinak osaczyc na sicie, dobrze odcisnac a nastepnie posiekac. Ricotte przelozyc do miski, dodac posiekany szpinak i bazylie, doprawic do smaku sola, pierzem i swiezo starta galka muszkatolowa.

Parmezan zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Passate pomidorowa przyprawic do smaku sola i pieprzem, przelozyc do zaroodpornego naczynia.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Na kazdy plasterek baklazana nakladac po lyzce masy serowo-szpinakowej, rozsmarowac a nastepnie zrolowac. Ulozyc roladki na passacie w naczyniu. Na wierzchu rozsmarowac creme fraiche, posypac tartym parmezanem.

Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i zapiekac roladki przez 35-45 min. Podawac udekorowane pozostala bazylia.


*inspiracja: Przepis Jamiego Olivera z "Lecker" 9 (2009)

Komentarze

Kamila pisze…
Fantastyczne smaki! Książka dotarła, dziękuję! Pozdrawiam
ANIA pisze…
ale MEGA wyglądają, poproszę całą patelnię :)
Wiewióra pisze…
mmmm bajecznie się prezentują :) bakłażana w takiej formie jeszcze nie jadłam :)
Biorę! Wszystko, co z bakłażana biorę!
Droczilka pisze…
Patelenkę pełną tego cuda, porwałabym z rozkoszą. :-) Przepyszne danie!
pieczarka mySia pisze…
Mniami, wyglada przecudownie :) takie danie to jest cos ;D uwielbiam takie warzywne, ciekawe dania :)

Buziaki ;*
Unknown pisze…
Pysznie wygląda, porwałabym troszkę tego dania na swój talerz :)
Madzialena pisze…
Oj jak mi się zatęskniło za bakłażanem :) Jak tylko go gdzieś znajdę to koniecznie wypróbuje ten przepis bo prezentuje się baaardzo apetycznie :)
Lila pisze…
Zobaczyłam przepis rano i wiedziałam, ze muszę dzis je zrobic. Są pyszne, dodalam troche chili bo lubimy bardziej wyraziste smaki. Zastanawiam się jeszcze nad serkiem kozim, bo jestem jego fanką, następnym razem dorzucę. Dzięki za przepis :)

Ps. Z 2 bakłażanów tez spokojnie 2 osoby się najedzą :)
Amber pisze…
Ta zapiekanka wygląda bajecznie Agnieszko!
Podkradam Ci całą patelnię...
Smacznego wieczoru!
Absolutnie doskonałe! Mam nadzieję, że Amber się nie udało i patelnię podkradnę Ci ja;P
Pozdrawiam!
Unknown pisze…
Jutro robie :-)
piegusek1976 pisze…
zdecydowanie do wypróbowania:) muszę poszukać takiej patelni, z metalową rączką :) pozdrawiam serdecznie
atina pisze…
Biorę na obiad ;) Pyszna propozycja:)
majka pisze…
Dziekuje. I ciesze sie, ze dostalas juz ksiazke. Milej lektury :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje. I prosze bardzo, cala patelnia dla Ciebie :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje. Koniecznie sprobuj. Smakuje doskonale :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Bierz! :) I uwazaj, zeby Ci nie zabrali bo tu chetnych do patelni troche wiecej :))

Usciski.
majka pisze…
To jestes kolejna chetna :) A baklazan w tej wersji jest naprawde doskonaly.

Pozdrowienia.
majka pisze…
Jest ciekawei pyszne...w koncu to Jamie :))


Usciski.
majka pisze…
Dziekuje. Czestuj sie, starczy dla wszystkich :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
A wiesz, ze ja za baklazanem nigdy nie przepadalam? Az wreszcie trafilam kilka razy na przepisy Jamiego i wpadlam po uszy :) Te roladki sa naprawde pyszne.

Pozdrawiam.
majka pisze…
Wow, ale jestes szybka :)) Ciesze sie ogromnie, ze i Wam smakowalo. Mysle, ze ser kozi swietnie pasuje do baklazanow bo widzialam takie polaczenie juz w niejednym przepisie :)

Pozdrowienia.

P.S. My mielismy obiad na dwa dni :)
majka pisze…
Dziekuje Amber. Podkradaj ile chcesz. Chetnie sie z Toba podziele :)

Usciski.
majka pisze…
Dziekuje Aniu :) Amber na pewno sie z Toba podzieli :) Dobra z niej dziewczyna :)

Pozdrowienia cieple.
majka pisze…
Ciesze sie. I zycze smacznego :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Sprobuj koniecznie. A patelnie mozna znalezc w Ikei. Swoja kupilam tam calkiem niedawno :)

Usciski.
majka pisze…
Prosze bardzo :) My zajadalismy sie tymi roladkami przez dwa dni...znow mam ochote je zrobic :)

Pozdrowienia.
Anonimowy pisze…
Przesmaczne.Super
Majana pisze…
Jak pysznie wygląda! Lubię bakłażany. W takiej postaci z pewnoscią smakują rewelacyjnie!:)
Zuza pisze…
apetycznie!
moniczkawkuchni pisze…
mówiąc brzydko, obśliniłam klawiaturę.... pycha
Moje smaki! Baaardzo!
Biorę :)
Jey pisze…
Ojejku, jesteś genialnym mistrzem kulinarnym! Zapisuję przepis i koniecznie niedługo ląduje to u mnie na stole na obiad :D kocham Cię za ten przepis haha!

A jak już sobie tak rozmawiałyśmy o filmach to niedawno (bo jakiś tydzień temu) oglądałam cudowny film! Także o tragicznej miłości. "Księżna". Widziałaś może? Jest na faktach o dawnej królowej Anglii.

+ mam zmieniony adres bloga, więc na wszelki wypadek daję o tym znać.
Opalanka pisze…
Bakłażan jest cudnym warzywem. Ma piękny kolor. I jest niesamowity w dotyku. Pięknie wychodzi na zdjęciach. Bardzo się cieszę, że znalazłam Twój blog.
Pozdrowionka:)
anytsujx pisze…
Zjadłabym te pyszne roladki na obiad, całość wygląda bardzo apetycznie:-).
Gosia pisze…
rewelacyjnie wyglada!!!!!!!!!!!!nie dziwie sie, ze masz ochote je ponownie zrobic, odkad pokochalam oberzyne szybko "notuje" takie pyszne potrawy :)
Usciski :)
ugotujmyto.pl pisze…
Idealne:)! Zapisuję bo koniecznie muszę je zrobić:)!