czwartek, 27 września 2012

Pizza z karczochami, czarnymi oliwkami i chorizo.



Kolejna wspaniala pizza na moim blogu. Z dodatkiem marynowanych karczochow, kaparow, czarnych oliwek i hiszpanskiej kielbasy chorizo. Posmarowana kwasna smietana w zastepstwie pomidorowego sosu. Calosc posypana tartym parmezanem. Pyszna, chrupiaca i mocno pikantna (uzylam pikantnej chorizo ale rownie dobrze mozna uzyc zwyklej). Z ponizszych skladnikow wychodza cztery cienkie pizze, ja upieklam tylko dwie. Goraco polecam :)



Pizza z karczochami, czarnymi oliwkami i chorizo

Skladniki na 4 pizze:

Ciasto:
500 g maki pszennej
21 g swiezych drozdzy
1 lyzeczka soli
3 lyzki oliwy

600 g marynowanych spodow karczochow
80 g czarnych oliwek
4 lyzki marynowanych kaparow
200 g chorizo
200 g kwasnej smietany
6 lyzek tartego parmezanu
sol
pieprz
ew. listki rukoli do dekoracji

Przygotowac ciasto: drozdze rozpuscic w 250 ml cieplej wody. Make wsypac do miski, dodac sol, wlac rozpuszczone drozdze i oliwe. Zagniesc gladkie ciasto i odstawic na ok. 60 min. do wyrosniecia.

Chorizo obrac ze skorki, pokroic w plasterki. Kapary osaczyc z zalewy. Karczochy rowniez osaczyc, pokroic w polplasterki.

Piekarnik rozgrzac do temp. 220°C. Wyrosniete ciasto podzielic na 4 czesci (ja podzielilam tylko na 2), rozwalkowac i wylozyc do przygotowanych form na pizze lub na blache wylozona papierem do pieczenia.

Kwasna smietane wymieszac z sola i pieprzem, posmarowac wszystkie pizze. Ulozyc chorizo, karczochy, kapary i oliwki. Kazda pizze oproszyc sola i pieprzem, posypac tartym parmezanem.

Wstawic pizze do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. Podawac udekorowane listkami rukoli.



zrodlo: "Lisa" 9 (2012)

poniedziałek, 24 września 2012

W wersji mini. Boston Apple Pekan Pie.




Wrocilismy tydzien temu. Bylo pieknie, slonecznie i leniwie :) Z ciepla wysp kanaryjskich wpadlismy wprost w objecia jesieni. Cale szczescie, ze dni sa jeszcze lekko cieple i sloneczne, chociaz moj Synek zaliczyl juz pierwsze jesienne przeziebienie. Dopasowujac sie do panujacej pogody postanowilam upiec cos pysznego. Wybor padl na Boston Apple Pekan Pie czyli pie z jablkami i orzechami pekan. Pyszne, cudownie pachnace ciasto, z duza iloscia jablek, z dodatkiem rodzynek, cynamonu i marcepanu. Niestety nie udalo mi sie dostac pekanow, zastapilam je orzechami wloskimi. Zamiast jednego duzego ciasta upieklam trzy tarteletki (w foremkach o srednicy 12 cm). Do ich przygotowania zuzylam 3/4 porcji kruchego ciasta i polowe nadzienia. Pozostale nadzienie zamrozilam, bedzie jak znalazl gdy znow zachce sie nam czegos slodkiego. Polecam :)

Przepis Leilii Lindholm z ksiazki "Noch ein Stück" (klik).




Boston Apple Pecan Pie (Pie z jablkami, rodzynkami i orzechami pekan)


Skladniki na forme do tarty o srednicy 24 cm:

Kruche ciasto:
150 g zimnego masla, pokrojonego na kawalki
250 g maki pszennej
30 g cukru pudru
1 jajko
1/2 lyzki zimnej wody


Nadzienie:
12 duzych jablek
50 g masla
120 g cukru
2 lyzeczki cynamonu
200 g masy marcepanowej
sok z 1 cytryny
100 g orzechow pekan (dalam wloskie)
60 g rodzynek

Dodatkowo:
1 jajko
1 lyzka mleka
1 lyzka brazowego cukru

Przygotowac kruche ciasto: make wsypac do miski, dodac cukier puder i maslo w kawalkach, wyrobic palcami na kruszonke.

Dodac jajko i wlac zimna wode. Szybko zagniesc gladkie ciasto (nie zagniatac zbyt dlugo bo ciasto bedzie twarde).

Gotowe ciasto zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na 30 min.

Przygotowac nadzienie: jablka obrac, usunac gniazda nasienne, pokroic w plasterki. Smazyc porcjami (lub na dwoch patelniach jednoczesnie) na masle z dodatkiem cukru i cynamonu az jablka beda miekkie. Wylozyc na talerz, wystudzic.

Marcepan pokroic w mala kostke, razem z rodzynkami i orzechami dodac do jablek. Wlac sok z cytryny, wymieszac.

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Schlodzone ciasto podzielic na dwie czesci (jedna ma byc troche wieksza od drugiej). Wieksza czesc rozwalkowac na stole posypanym maka na okrag o srednicy 30 cm. Za pomoca walka przeniesc ciasto do formy, dokladnie wylepic ja ciastem (wystajace brzegi zostawic).

Jajko rozklocic z lyzka mleka, posmarowac brzegi ciasta. Wylozyc nadzienie do formy.

Druga czesc ciasta rowniez rozwalkowac, za pomoca radelka wyciac paski o szerokosci 1,5 cm. Ulozyc paski ciasta na jablkach tworzac kratke (skleic brzegi paskow z ciastem, niepotrzebne ciasto ew. odciac).

Posmarowac kratke z ciasta pozostalym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypac brazowym cukrem.

Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec na zlotobrazowo na dolnym poziomie piekarnika przez ok. 35 min.


Na koniec jeszcze kilka zdjec z urlopu :)