poniedziałek, 27 lutego 2012

Pizza z salami, baklazanem i chili.



Pyszna pizza z salami i baklazanem, z ostra nuta chili. Robilam ja juz dwukrotnie, tak nam smakowala. Ciasto na pizze przygotowuje sie bardzo szybko. Wystarczy tylko zagniesc wszystkie skladniki (ja robie to za pomoca miksera) i odstawic do wyrosiecia na 45 min. Ciasto praktycznie "rosnie w oczach" :) Jest bardzo przyjemne w dotyku, aksamitne i latwo sie z nim pracuje. Do pizzy przygotowuje sos pomidorowy z dodatkiem miodu i octu z bialego wina. Pyszny, lekko slodkawy, po prostu rewelacyjny. Zarowno ciasto, jak i sos zrobily w moim domu furore :) Z podanych skladnikow wychodza cztery duze pizze (ciasto trzeba bardzo cienko rozwalkowac). Ja upieklam jedna duza okragla pizze (o srednicy 28 cm) i cztery male o srednicy 18 cm kazda (pizze na zdjeciach). Goraco polecam :)

Przepis z ksiazki Leilii Lindholm "Noch ein Stück".



Pizza z salami, baklazanem i chili

Skladniki na 4 pizze:

Ciasto:
15 g swiezych drozdzy
300 ml cieplej wody
2 lyzeczki cukru
1 lyzeczka soli morskiej
2 lyzki oliwy
70 g maki pszennej pelnoziarnistej
300-400g maki pszennej (dalam 400 g)

Sos:
2 zabki czosnku
5 dojrzalych pomidorow (dalam puszke pomidorow, 400 g)
1 lyzka masla
1 lyzka plynnego miodu
1 lyzeczka octu z bialego wina
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Ponadto:
1 baklazan
4 zabki czosnku (nie dalam)
1 niezbyt ostra papryczka chili
375 g mozzarelli
150 g ostrego salami (w plasterkach)
1 peczek swiezego oregano
oliwa
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Przygotowac ciasto na pizze: drozdze wkruszyc do misy miksera, wlac wode, wymieszac aby sie rozpuscily. Wsypac cukier i sol morska, wymieszac. Nastepnie dodac obydwa rodzaje maki i zagniatac ciasto 10 min. az stanie sie elastyczne. Oproszyc ciasto maka, przykryc sciereczka (lub folia) i odstawic na 45 min. do wyrosniecia.

W miedzyczasie przygotowac sos. Pomidory pokroic w drobna kostke, czosnek w plasterki (lub przecisnac przez praske). W rondelku rozgrzac maslo, podsmazyc krotko czosnek. Dodac pomidory i miod, gotowac na malym ogniu ok. 20 min. az sos zgestnieje. Na koniec doprawic do smaku octem winnym, sola i pieprzem. Wystudzic.

Baklazana umyc, pokroic w plasterki. Na patelni rozgrzac oliwe, podsmazyc na niej plasterki baklazana, przelozyc na talerz. Czosnek obrac i razem z chili pokroic w cienkie plasterki. Mozzarelle rowniez pokroic w plastry.

Piekarnik rozgrzac do temp. 250°C. Wyrosniete ciasto podzielic na cztery czesci, kazda z nich cienko rozwalkowac. Posmarowac pomidorowym sosem, ulozyc plasterki salami, baklazana, mozzarelli, czosnek i chili. Posypac listkami oregano.

Pizze wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 5-10 min. az bedzie chrupiaca a ser sie rozpusci. Wyjac z piekarnika, skropic oliwa, oproszyc sola morska i swiezo mielonym pieprzem.

czwartek, 23 lutego 2012

Salatka szpinakowa z jablkami, gruszkami i orzechami wloskimi.



Witajcie po krotkiej przerwie :)

Zrobilam sobie mala przerwe od blogowania. Najpierw pochlonely mnie domowe obowiazki i pewien projekt (o ktorym napisze za jakis czas) a pozniej wyjechalismy na krotki zimowy urlop. Przez tydzien spedzalismy czas na zimowych szalenstwach, podobnie jak rok temu, u podnoza bawarskich Alp, w malej malowniczej miejscowosci Oberjoch. Pogoda nam dopisala, snieg padal prawie bez przerwy tworzac zaspy wysokie na ponad metr. Szalenstwom na sniegu nie bylo wiec konca :) Wrocilismy do domu i zastalismy tu prawie wiosenna pogode. Wczorajszy dzien byl mila zapowiedzia wiosny. Przebisniegi i krokusy rozkwitly juz we wszystkich ogrodkach, pojawily sie paki i bazie na drzewach. A w powietrzu czuc juz wiosne... Pozostajac w wiosennych klimatach zapraszam na cos lzejszego. Na pyszna i blyskawiczna salatke (niestety lekko jesienna:) ze swiezego szpinaku z jablkami, gruszkami i orzechami wloskimi. Ja od siebie dodalam jeszcze garsc suszonej zurawiny. Polecam :)



Salatka szpinakowa z jablkami, gruszkami i orzechami wloskimi

Skladniki:
1 jablko
1 gruszka
3 lyzki galaretki malinowej
3 lyzki octu sherry
3 łyżki oleju z pestek winogron (dalam olej z orzechow wloskich)
sol
pieprz
6 szklanek swiezego szpinaku
3 lyzki orzechow wloskich
ewentualnie garsc suszonej zurawiny

Owoce pokroic w plasterki. W rondelku podgrzac galaretke malinowa, dodac ocet i olej. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

Szpinak wymieszac z owocami i orzechami. Polac przygotowanym dressingiem.



*Zrodlo: newsletter serwisu Ugotuj.to


A ponizej kilka zimowych zdjec :)





























czwartek, 2 lutego 2012

Zupa krem z selera korzeniowego z krewetkami.



Nie ma nic lepszego na zimowe chlody niz miseczka lub kubek goracej zupy... Doskonale rozgrzewa i zaspokaja pierwszy glod. Dlatego w taki mrozny dzien jak dzisiaj zapraszam Was na zupe. Tej zimy eksperymentuje z zupami. Czesto wykorzystuje do nich warzywa korzeniowe takie jak seler, burak czy pasternak. Zupa z selera korzeniowego, ktora dzis Wam chce pokazac zaskoczyla mnie swoim smakiem. Jest delikatna, kremowa i ma swoj specyficzny smak. Podana z podsmazonymi krewetkami obtoczonymi w koperku staje sie zupa w wersji "de luxe" :) Kto by pomyslal, ze z selera mozna wyczarowac cos tak rewelacyjnego w smaku. Goraco polecam :)



Zupa krem z selera korzeniowego z krewetkami
(z moja mala zmiana)

Skladniki na 4 porcje:
1/2 selera korzeniowego (ok. 400 g)
150 g ziemniakow
1 cebula
3 lyzki oliwy
300 ml pelnotlustego mleka
sol
pieprz
4 galazki koperku
12 duzych krewetek (dalam mrozone)
1/2 lyzki soku z cytryny
2 lyzki creme fraiche
2 lyzki mleka

Seler i ziemniaki obrac, pokroic w nieduza kostke. Cebule obrac, drobno posiekac. Rozgrzac w garnku oliwe, wrzucic cebule, seler i ziemniaki, podsmazyc.

Wlac mleko i 600 ml wody. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Gotowac pod przykryciem przez 20 min.

W miedzyczasie koperek drobno posiekac. Krewetki rozmrozic a nastepnie podsmazyc je przez chwile na patelni, na lyzce oliwy. Dodac posiekany koperek, skropic sokiem z cytryny, wymieszac. Creme fraiche przelozyc do miseczki, wymieszac z mlekiem.

Ugotowane zupe zmiksowac na puree za pomoca blendera. Ponownie doprawic do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Przelac do miseczek.

Podawac z dodatkiem creme fraiche i krewetkami z koperkiem.



*Zrodlo: "Für jeden Tag" 1 (2012)