W wersji mini. Boston Apple Pekan Pie.




Wrocilismy tydzien temu. Bylo pieknie, slonecznie i leniwie :) Z ciepla wysp kanaryjskich wpadlismy wprost w objecia jesieni. Cale szczescie, ze dni sa jeszcze lekko cieple i sloneczne, chociaz moj Synek zaliczyl juz pierwsze jesienne przeziebienie. Dopasowujac sie do panujacej pogody postanowilam upiec cos pysznego. Wybor padl na Boston Apple Pekan Pie czyli pie z jablkami i orzechami pekan. Pyszne, cudownie pachnace ciasto, z duza iloscia jablek, z dodatkiem rodzynek, cynamonu i marcepanu. Niestety nie udalo mi sie dostac pekanow, zastapilam je orzechami wloskimi. Zamiast jednego duzego ciasta upieklam trzy tarteletki (w foremkach o srednicy 12 cm). Do ich przygotowania zuzylam 3/4 porcji kruchego ciasta i polowe nadzienia. Pozostale nadzienie zamrozilam, bedzie jak znalazl gdy znow zachce sie nam czegos slodkiego. Polecam :)

Przepis Leilii Lindholm z ksiazki "Noch ein Stück" (klik).




Boston Apple Pecan Pie (Pie z jablkami, rodzynkami i orzechami pekan)


Skladniki na forme do tarty o srednicy 24 cm:

Kruche ciasto:
150 g zimnego masla, pokrojonego na kawalki
250 g maki pszennej
30 g cukru pudru
1 jajko
1/2 lyzki zimnej wody


Nadzienie:
12 duzych jablek
50 g masla
120 g cukru
2 lyzeczki cynamonu
200 g masy marcepanowej
sok z 1 cytryny
100 g orzechow pekan (dalam wloskie)
60 g rodzynek

Dodatkowo:
1 jajko
1 lyzka mleka
1 lyzka brazowego cukru

Przygotowac kruche ciasto: make wsypac do miski, dodac cukier puder i maslo w kawalkach, wyrobic palcami na kruszonke.

Dodac jajko i wlac zimna wode. Szybko zagniesc gladkie ciasto (nie zagniatac zbyt dlugo bo ciasto bedzie twarde).

Gotowe ciasto zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na 30 min.

Przygotowac nadzienie: jablka obrac, usunac gniazda nasienne, pokroic w plasterki. Smazyc porcjami (lub na dwoch patelniach jednoczesnie) na masle z dodatkiem cukru i cynamonu az jablka beda miekkie. Wylozyc na talerz, wystudzic.

Marcepan pokroic w mala kostke, razem z rodzynkami i orzechami dodac do jablek. Wlac sok z cytryny, wymieszac.

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Schlodzone ciasto podzielic na dwie czesci (jedna ma byc troche wieksza od drugiej). Wieksza czesc rozwalkowac na stole posypanym maka na okrag o srednicy 30 cm. Za pomoca walka przeniesc ciasto do formy, dokladnie wylepic ja ciastem (wystajace brzegi zostawic).

Jajko rozklocic z lyzka mleka, posmarowac brzegi ciasta. Wylozyc nadzienie do formy.

Druga czesc ciasta rowniez rozwalkowac, za pomoca radelka wyciac paski o szerokosci 1,5 cm. Ulozyc paski ciasta na jablkach tworzac kratke (skleic brzegi paskow z ciastem, niepotrzebne ciasto ew. odciac).

Posmarowac kratke z ciasta pozostalym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypac brazowym cukrem.

Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec na zlotobrazowo na dolnym poziomie piekarnika przez ok. 35 min.


Na koniec jeszcze kilka zdjec z urlopu :)























Komentarze

Gosia pisze…
alez cudowne widoki!!!!! na pewno urlop piekny byl.....
a te male babeczki urzekajoco i bardzo kuszaco wygladaja :)

usciski Agus :)
Ewa pisze…
Piękne zdjęcia i super babeczki!
Kamila pisze…
Doskonały wypiek! Cudowne zdjęcia!
Amber pisze…
Piękne babeczki Majko!
Porwałabym Ci jedną...
Wyspy Kanaryjskie mają swoisty urok.
Miłego dnia!
Madzialena pisze…
Piękne zdjęcia, uwielbiam Wyspy Kanaryjskie i z sentymentem wspominam wszystkie wyjazdy :)
Piękne małe ciacha, jak dla mnie idealne "na raz" :) Uwielniam pekany, szkoda, że tak ciężko je dostać w PL :(
asieja pisze…
jak przyjemnie oglądać takie zdjecia pełne lata, gdy juz jesień i jabłkowe pie cudne
ANIA pisze…
śliczne tartaletki:)))i na pewno pyszne:)))
Unknown pisze…
Podoba mi się marcepanowe nadzienie z orzechami, muszę wypróbować!
AnnaR pisze…
kocham kanary , my byliśmy na Lanzarote, czy jechałaś z jakiegoś biura podróży? Chcemy z młodym się wybrać w przyszłym roku, możesz coś polecić?? :)))
Aleksandra pisze…
piękne zdjęcia :)
margot pisze…
zdjęcia urlopowe przepiękne ,a te maleństwa do zjedzenia ,aż krzyczą zjedz mnie
piękne widoki ale te mini tarty ...aż ślinka cieknie!
Majana pisze…
Przepysznie wygląda ten pie! A zdjęcia z wakacji -ach cudowne Majeczko!
Cieszę się,że jesteś.
Buziaki:*
aga pisze…
o jak fajnie, ze jestes:)
tartaletki wygladaja pieknie, a ze sa pyszne to na pewno:)
magda k. pisze…
piękne wakacje mieliście :) a ten pie musi się u mnie znaleźć obowiązkowo, więc przepis zapisuję
atina pisze…
Pyszne ciasto, alez nabrałam na takie chęci :) A fotki z wakacji - rewelka!!!
Maggie pisze…
Ja to bym od razu nie ein, nie zwei, ale co najmniej drei stucke porwala :)
An-na pisze…
Piękne, apetyczne zdjęcia! Taki paj zawsze mi się wydawał lepszą wersją szarlotki. Mniam.
Beata pisze…
Piękne zdjęcia z wakacji! A tartaletki...zaraz zacznę lizać ekran!
skoraq cooks pisze…
Ach, cudowne zdjęcia z wakacji i cudowne tartaletki czy paje. Jak zwał tak zwał i tak na pewno są pyszne. Wyglądają cudnie :-D
Ola pisze…
zazdroszczę tak wspaniałych wakacji :) no i tych tartaletek troszeczkę też... :)
pieczarka mySia pisze…
Wspaniale wakacje Majko :) az Ci zazdroszcze! A tartaletki wyszly Ci cudne, ale nic dziwnego, bo wszystko co wychodzi z Twojego piekarnika zapiera dech w piersiach :)

Buziaki ;*
dobrze, ze juz wrocilas!
Ola pisze…
dla mnie wersje 'mini' zawsze będą urocze - małe jest piękne ;D
Pięknie wyglądają!
A jak zamienię jabłka na śliwki, to je sobie zjem;)
Miło w chłodny dzień popatrzeć na wakacyjne, ciepłe klimaty:)
majka pisze…
Dziekuje Gosiu. Urlop byl fajny, piekna pogoda, ciepla woda, czegoz chciec wiecej? :) A babeczki dziekuja za mily komentarz :))

Usciski.
majka pisze…
Dziekuje Ewo :)

Pozdrawiam cieplo.
majka pisze…
Dziekuje. A babeczki polecam. Sa pyszne :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje Amber. To fakt, wyspy maja to "cos" :) Chociaz moj brat ogladajac zdjecia powiedzial: znow to samo, zdjecia takie jak rok temu, nie macie innych zdjec? :))

Pozdrawiam cieplo.
majka pisze…
Dziekuje. Ja tez uwielbiam te wyspy :) Co do pekanow to i u nas jakos ostatnio ciezko je dostac...

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje Asiu. Co do zdjec to masz racje. Ja lubie wspominac urlopowy czas podczas chlodnych jesiennych dni... :)

Pozdrawiam cieplo.
majka pisze…
Pyszne bez dwoch zdan :) Dziekuje i pozdrawiam.
majka pisze…
Wyprobuj koniecznie. Marcepan to dla mnie przedsmak swiat :))

Usciski.
majka pisze…
Bylismy z biura podrozy. Napisze pare slow na maila :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje i pozdrawiam :)
majka pisze…
Dziekuje Margot. A malenstwami czestuj sie prosze :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje. A tarty polecam. Szczegolnie na jesienne dni :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje Majanko. Tak milo czyta sie takie slowa :))

Usciski.
majka pisze…
Dziekuje Agus :) A tarteletki polecam.

Usciski.
majka pisze…
No fajnie bylo :)) Mam nadzieje, ze kiedys upieczesz i ze bedzie smakowalo :)

Usciski.
majka pisze…
Dziekuje. Pozdrawiam cieplutko.
majka pisze…
Ha ha ha :) Ale mnie rozbawilas Maggie :)) Porywaj ile chcesz!

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje. I tak chyba w gruncie rzeczy jest z tym pajem :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje. No wiesz Beatko, zostaw monitor w spokoju :) Lepiej wpadnij do mnie na kawe :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Och dziekuje Ci slicznie :)

Sciskam mocno :)
majka pisze…
:)) Pozdrawiam cieplo.
majka pisze…
Dziekuje Mysiu. Jesli nadal bedziesz pisac mi takie komentraze i mnie zawstydzac to...nie wiem co Ci zrobie jak Cie dorwe :))) Tymczasem sciskam Cie mocno :)
majka pisze…
Dokladnie tak :) Poza tym nie trzeba od razu zjadac calej blachy ciasta. Wystarczy po sztuce dla kazdego :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
To wspanialy pomysl z tymi sliwkami! Dziekuje i pozdrawiam cieplo.
Anonimowy pisze…
OBŁĘDNE! Jeśli smakują tak jak wyglądają, to jest to prawdziwe "Niebo w gębie" :) Jesteś Mistrzynią pięknych wypieków! Pzdr serdecznie Aniado
Zazdroszczę urlopu! :)