środa, 28 września 2011

Minorka. Migawki z urlopu.



Buenos días :)

Kilka dni temu wrocilismy z urlopu. Mieszkalismy w pieknej miejscowosci Cala Galdana, w hotelu polozonym zaledwie 10 min. drogi od morza. Pogoda nam dopisala, bylo slonecznie i goraco. Pierwsze dni spedzilismy na plazowaniu i kapielach w cieplym morzu a pozniej zaczelismy zwiedzanie wyspy wynajetym samochodem.


Cala Galdana


Minorka to piekna hiszpanska wyspa na Morzu Srodziemnym. Wyspa slynie ze wspanialych megalitow - pozostalosci osad talayotyckich z epoki brazu, takich jak navety - kamienne grobowce komorowe, taulas - ogromne stoly z kamienia, według jednej z teorii byly to ogromne oltarze oraz talayoty - stozkowate wieze siegajace 5-10 metrow. Najlepiej zachowane kamienne pozostalosci to Talati de Dalt sprzed okolo 3 tys. lat i rownie stara Naveta d'es Tudons (najstarsza w Europie komora do grzebania zmarlych).


Naveta des Tudons (grobowiec)



Torralba d'en Salord



Torralba d'en Salord


Odwiedzilismy kilka wiekszych (takich jak Mahón, w ktorym znajduje sie najwiekszy, naturalny port na swiecie, tam tez plynac statkiem zwiedzilismy wybrzeze czy Ciutadella- dawna stolica wyspy z malowniczym portem, kosciolami, waskimi i romantycznymi starymi ulicami) i mniejszych miejscowosci (Alaior - zbudowana w stylu arabskim, Sant Climent czy przypominajaca rybacka wioske, cala w bieli Benibequer Vell), ktore zachwycily nas swoja uroda. Ja osobiscie uwielbiam ten kontrast bialych domow i blekitnego nieba a kiedy pojawily sie na niebie dodatkowo biale, klebiaste chmury wprost nie moglam przestac robic zdjec bo widoki byly po prostu niesamowite :))



Mahón




Mahón



Mahón




Mahón





Port w Mahón





okolice Mahón




okolice Mahón




Mahón



Ciutadella - Catedral Basilica de Menorca




Ciutadella - Port




Ciutadella



Alaior



Alaior



Alaior



Alaior



Alaior



droga do Sant Climent



Sant Climent



Benibequer Vell



Benibequer Vell




Benibequer Vell




Benibequer Vell


Kuchnia Minorki jest prosta i sycaca. Do gotowania zamiast oliwy uzywane jest czesto maslo i smietana. Specjalnoscia wyspy jest majonez a takze ser Queso Mahón wykonywany z surowego mleka krowiego jak rowniez Caldereta de Langosta czyli zupa z langusty przypominajaca bouillabaisse. Na Minorce panuje takze zaszczepione przez Brytyjczykow uwielbienie dla ginu. Zalozona w XVIII w. destylarnia Xoiguer w Maó (Mahón) wciaz produkuje w miedzianych kadziach zaprawiany owocami jalowca spirytus, z ktorego uzyskuje sie gin.


Cala Morell



Cara Morell (grobowce)


Przezylismy niestety male kulinarne rozczarowanie... Z przykroscia musze stwierdzic, ze menu tamtejszych restauracji nastawione jest przede wszystkim na angielskich turystow. Prawie wszystkie dania, ktorych sprobowalismy byly niedoprawione, brakowalo im tego "czegos". W hotelu natomiast codziennie podawano nam na sniadanie bekon, fasolke w pomidorowym sosie i sadzone jajka. Dobrze, ze byly jeszcze inne potrawy bo inaczej pewnie umarlibysmy z glodu :)) Kilka razy jednak udalo nam sie zjesc dobra rybe, koktajl z krewetek, krewetki z awokado, paelle z owocami morza a kiedy odkrylismy malenki bar z tapas bylismy wniebowzieci :) Krewetki w czosnkowej oliwie, smazone sardynki, oliwki, frytowane kalmary, malze na zimno z majonezem...prawdziwa uczta. No i slodycze, ktore moglabym tam zajadac w ilosciach hurtowych: hurros, babeczki z kremem czy Ensaimada (typowy drozdzowy wypiek z Minorki podawany najczesciej na sniadanie, duze ciasto sprzedawane jest w specjalnych kartonowych pudelkach).



Cap de Cavalleria





Cap de Cavalleria





Cap de Cavalleria



widok z Cap de Cavalleria



Cap de Cavalleria


Dzis przepisu nie bedzie ale juz w poniedzialek zapraszam Was na pyszne ciasto :)













czwartek, 8 września 2011

Urlop. Tarta na francuskim ciescie z malinowym musem.



Dzis zapraszam Was na pyszna tarte na francuskim ciescie z malinowym musem. Przepis znalazlam az w dwoch ksiazkach Donny Hay :) Roznica polegala tylko na tym, ze w jednej z nich byl podany przepis na krem smietanowy, w drugiej zas serowy. Ja robilam tarte z kremem smietanowym ale podaje tez skladniki na krem serowy, gdyby ktos z Was mial ochote sie skusic :) Ciasto jest pyszne i oczywiscie szybkie w przygotowaniu. Kwaskowe maliny doskonale przelamuja smak slodkiego (ale nie za slodkiego) kremu. Doskonale na takie pochmurne i deszczowe dni jak dzisiejszy... Tarta banalnie prosta i do tego niesamowicie pyszna. Polecam :)

Musze szczerze przyznac, ze ja "nie bawilam sie" w rozwalkowywanie ciasta francuskiego. Moje mialo ksztalt prostokata wiec odcielam tylko z boku paski odpowiedniej grubosci i w odpowiedniej ilosci, a potem przykladajac je na dlugosc do pozostalego ciasta wycielam kwadrat. Moje ciasto jest troche zbyt blade (balam sie zeby nie zrumienilo mi sie zbyt mocno i umiescilam je na nizszej polce piekarnika) ale zupelnie nie mialo to wplywu na smak. Mysle tez, ze dobrze byloby wstawic krem przed posmarowaniem ciasta na 30 min. do lodowki (po tym czasie powinien troche zgestniec). Ja uzylam maliny swieze i mrozone pol na pol (z mrozonych po rozmrozeniu zdrobilam mus).

Tym postem zegnam sie z wami na 2 tygodnie. Wybieramy sie na zasluzony urlop na piekna hiszpanska wyspe Minorke. Trzymajcie kciuki, zeby byla ladna pogoda :))

Pozdrawiam cieplutko.




Tarta na francuskim ciescie z malinowym musem

Skladniki na 4-6 porcji:
1 op. ciasta francuskiego (375 g)
bialko do posmarowania
1 lyzka drobnego cukru
250 g malin
1 lyzka cukru pudru, przesianego

Krem smietanowy
240 g kwasnej smietany
4 lyzki smietany kremowki
75 g brazowego cukru


ewentualnie
Krem serowy
250 g twarogu (dalam quark)
60 ml smietany kremowki
60 g brazowego cukru

Ciasto francuskie rozwalkowac na stole lekko posypanym maka na grubosc 3 mm. (jesli uzywamy mrozonego ciasta nalezy je najpierw rozmrozic). Wyciac kwadrat o boku 20 cm. Z pozostalego ciasta wyciac 8 paskow (dl. 20 cm i szer. 1 cm). Polozyc ciasto na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Boki kwadratu posmarowac bialkiem, na kazdym ulozyc pasek ciasta. Ponownie posmarowac boki bialkiem, ulozyc pozostale paski ciasta lekko dociskajac (ma powstac wyzszy brzeg). Ponakluwac ciasto widelcem, przykryc folia spozywcza i wstawic na 30 min. do lodowki.

Piekarnik rozgrzac do 200°C. Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, zdjac folie, posypac cukrem. Wstawic blache do piekarnika i piec 20 min. na zlotobrazowo. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic.

Przygotowac krem: wszystkie skladniki przelozyc do miski i dobrze razem wymieszac. Polowe malin wrzucic do miseczki, dodac cukier puder, rozgniesc widelcem. Wlozyc pozostale maliny, delikatnie wymieszac.

Przygotowany krem rozsmarowac na ciescie. Na wierzch wylozyc mus malinowy. Pokroic na porcje i podawac.



*Zrodlo przepisu: Donna Hay "Jahreszeiten" i "Früchte"

poniedziałek, 5 września 2011

Spaghetti con gamberi e spinaci...



...czyli spaghetti z krewetkami i szpinakiem. To kolejne danie z ksiazki Gino D'Acampo "Dieta Italiana". Nie odchudzam sie, ale gdyby tak miala wygladac moja dieta to moge zaczac nawet dzis :)) Aromatyczna oliwa w polaczeniu z czosnkiem i natka pietruszki cudownie oblepia makaron. Do tego pyszne krewetki, soczyste pomidorki koktajlowe i szpinak, ktorym zajadam sie ostatnio dosyc czesto. To danie jest przepyszne. A przy tym szybkie w przygotowaniu. Calosc godna polecenia, wiec polecam :)

W oryginalnym przepisie podany jest makaron linguine, jednak ja zamienilam go na spaghetti i dodalam zgodnie z zaleceniem Gino wiecej aromatycznej oliwy (chodzi o to aby nadac potrawie jak najleszy smak). Zamiast swiezych krewetek dalam mrozone, lekko juz zblanszowane (tylko takie mialam "na stanie" i wg mnie byly rownie pyszne:) Jesli jednak macie mozliwosc dodajcie surowe krewetki. Dzieki temu wchlona smak i zapach czosnku oraz cytryny i pozostana soczyste i miekkie. Zamiast swiezego szpinaku dalam szpinak mrozony (cale liscie), ktory najpierw rozmrozilam i odcisnelam z nadmiaru wody przed wrzuceniem na patelnie.



Spaghetti con gamberi e spinaci (Spaghetti z krewetkami i szpinakiem)

Skladniki na 4 porcje:
300 g makaronu spaghetti (lub linguine)
4 lyzki oliwy extra virgin
1 zabek czosnku, pociety na plasterki (dalam granulowany czosnek)
150 g lisci szpinaku
400 g surowych krewetek, obranych (dalam mrozone, zblanszowane)
4 lyzki posiekanej natki pietruszki
utarta skorka z 1 niewoskowanej cytryny (nie dalam)
10 pomidorkow koktajlowych, pocietych na cwiartki
sol
swiezo mielony czarny pieprz

Ugotowac makaron al dente w duzym rondlu, wrzucajac do sporej ilosci wrzacej wody.

Podgrzac oliwe na duzej patelni na srednim ogniu i smazyc czosnek przez 1 min., az sie zrumieni. Dodac szpinak i podgrzewac kolejne 2 min.

Dorzucic krewetki wraz z natka pietruszki i przyprawic sola oraz pieprzem. Wymieszac starannie i smazyc dalej przez 2 min.

Kiedy makaron sie ugotuje odcedzic go i przelozyc na patelnie a nastepnie zmniejszyc ogien. Dodac skorke z cytryny oraz pomidory koktajlowe. Wymieszac wszystko przez 30 sekund. Podawac od razu.

czwartek, 1 września 2011

Zupa kalafiorowa z koperkiem.



Pyszna i delikatna zupa kalafiorowa z dodatkiem aromatycznego koperku. Zupelnie inna od tej, jaka robilam do tej pory. Jak to zwykle u mnie bywa, kiedy cos mi posmakuje robie to pozniej jeszcze kilka razy. Tak tez bylo z ta zupa. I wciaz nie mam dosyc :) W przepisie podano aby dodac bulion z kostki, jednak ja uzywam zawsze ugotowanego przez siebie (raz na jakis czas gotuje ogromny garnek rosolu i zamrazam a pozniej wyciagam w razie potrzeby). Polecam :)



Zupa kalafiorowa z koperkiem

Skladniki na 4 porcje:
korzen pietruszki
kawalek selera
2 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1-2 zabki czosnku
1/2 glowki kalafiora
1 lyzka masla
1 i 1/4 l bulionu drobiowego
150 g smietany
galka muszkatolowa
koperek
sol
pieprz

Warzywa obrac, plukac. Pietruszke, seler, ziemniaki i marchewke pokroic na kawalki. Cebule i czosnek drobno posiekac. Kalafior podzielic na rozyczki.

W garnku rozgrzac maslo, zeszklic na nim cebule z czosnkiem. Wlac bulion. Wlozyc warzywa (oprocz ziemniakow i kalafiora). Gotowac ok. 25 min. W polowie gotowania dodac reszte warzyw.

Do zupy wlac smietane. Doprawic galka muszkatolowa, sola i pieprzem. Posypac posiekanym koperkiem.



* Zrodlo przepisu: "Claudia"